Onmisbare vakantielectuur volgens Paul Huybrechts

03/08/14 om 08:15 - Bijgewerkt om 12:31

Welk boek mag absoluut niet ontbreken in uw reiskoffer? Knack.be helpt u alvast op weg, elke dag geeft een bekend persoon leestips. Vandaag: Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).

Onmisbare vakantielectuur volgens Paul Huybrechts

Paul Huybrechts © Tom Verbruggen

Bekijk ook de leestips van Michel Maus, Liesbeth Homans en Mieke Van Hecke.

Welk vakantieboek raadt u de lezers van Knack.be deze zomer aan?

Onmisbare vakantielectuur volgens Paul Huybrechts

© Grand Pursuit: The Story of the People who made Modern Economics

Ik zou 'Grand Pursuit: The Story of the People who made Modern Economics' van Sylvia Nasar absoluut willen aanraden. Ze raakte in 1998 bekend met 'A Beautiful Mind', een intiem portret van Nobelprijswinnaar John Nash."

Dit keer neemt de auteur je mee op een reis door de moderne geschiedenis aan de hand van de grote economische denkers. Nasar legt gedetailleerd uit hoe ook persoonlijke ervaringen hun manier van denken beïnvloedden. Het waren allemaal ondernemers of beleggers met een eigenbelang. Van Schumpeter over Fisher en Marx tot Keynes en von Hayek: ze komen allemaal aan bod.

Economie is een poging de mensheid de teugels in handen te geven. Dat lukt echter zelden en zeker nooit helemaal. Economen zijn dan ook vooral onmisbaar als weer eens een depressie of een oorlog toeslaat. Met Nasar in het achterhoofd, zoek ik nu goede boeken over het verdrag van Versailles (1919), over Ludwig Erhard en het Wirtschaftswunder (1950) en over Bretton Woods (1949), die slangenkuil van economisten en spionnen. Ik houd aan Nasar ook meer respect over voor het werk nu van de centrale bankiers. Misschien lukt het niet, maar beter kunnen we niet. En mijn afkeer voor totaaloplossingen werd door Nasar nog versterkt."

Welk boek wil u zelf nog meenemen op vakantie?

Onmisbare vakantielectuur volgens Paul Huybrechts

© Le Capital au XXIe siècle van Thomas Piketty

Het volgende boek dat klaar ligt op mijn leestafel is het onvermijdelijke 'Le Capital au XXIe siècle' van Thomas Piketty. De Franse econoom pleit voor een progressieve vermogensbelasting, omdat vermogen sneller groeit dan de economie in zijn geheel. Hoe groter het vermogen, hoe sneller het groeit. Het werk van Piketty is koren op de molen van alle voorstanders van een vermogensbelasting (VFB kant zich tegen een vermogensbelasting, red.). Ik kan er niet omheen. Ik moet het boek lezen om er iets over te kunnen zeggen. De eerste 34 bladzijden maakten alvast indruk.

.

Lees meer over:

Onze partners