Ongepubliceerd filmscenario Hugo Claus kost 3.500 euro

12/12/14 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:29

Op de Internationale Antiquarenbeurs dit weekend te Mechelen kan je onder andere 'Dag Dokter', een ongepubliceerd handschrift van Hugo Claus, kopen.

Ongepubliceerd filmscenario Hugo Claus kost 3.500 euro

Hugo Claus in 1976, met Sylvia Kristel. © ANP

Op de Internationale Antiquarenbeurs in Mechelen die dit weekend tot en met zondag 14 december doorgaat, is onder andere een ongepubliceerd filmscript van Hugo Claus te koop. Na dit weekend - en als het niet verkocht is - wordt het in de Antwerpse Slegte aangeboden.

'Dag Dokter', aldus de catalogus in Mechelen, is een ongepubliceerd scenario van Hugo Claus voor een film van Ate de Jong uit 1978 met onder andere Monique van de Ven en Derek de Lint. Het is 86 bladzijden dik en gebonden in halfleder.

Drie weken schrijfarbeid

Op de laatste bladzijde van het handschrift prijkt een korte verklaring van Ate de Jong in verband met de ontstaansgeschiedenis ervan: 'Het origineel idee van 'Dag Dokter' was ooit gebaseerd op mijn ervaringen. (...) Hugo heeft (...) op aanraden van producent Fons Rademakers een eerste scenario gelezen en daarna in drie weken bewerkt. De veranderingen waren ingrijpend wat betreft situatie en handeling, maar niet qua personages. Ik denk dat Hugo's script zeker 80% van het uiteindelijk verfilmde script uitmaakt.'

Ongepubliceerd filmscenario Hugo Claus kost 3.500 euro

© moviemeter.nl

Geen spoor van Claus in generiek film

Wel bizar dat er bij de aftiteling van de gelijknamige film achteraf geen spoor van coscenarist Claus te vinden is. Als je voor meer dan drievierde verantwoordelijk bent voor een filmscenario, zou je toch anders verwachten. Zelfs Claus kreeg dus blijkbaar niet altijd de eer die hem toekwam. Tenzij nu postuum.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners