Obama-bashing met boeken

Vlak voor Election Day morgen toont nieuws- en duidingsite ‘The Daily Beast’ hoe de haatcampagne tegen president Obama de weg vond naar de politieke non-fictie.

De voorbije Amerikaanse kiescampagne zal wellicht de geschiedenis ingaan als de (voorlopig) smerigste ooit. Zelfs de anders vrij beheerste Democraten lieten zich gaan in het zwartmaken van de tegenpartij. Maar de Republikeinen en vooral hun conservatieve achterban winnen deze wedstrijd binnen een wedstrijd met de vingers in de neus. De rol daarbij van een zender als Fox News of de campagnefilmpjes van de Super PAC’s is de voorbije weken en maanden al voldoende belicht. De groeiende canon van lijvige anti-Obama pamfletten werd daarbij slechts sporadisch vermeld, maar speelt een gewichtige rol in het beeld dat door woordvoerders van de Tea Party en religieus rechts van de eerste gekleurde Amerikaanse president wordt geschetst. Ze schotelen hun boodschap in de eerste plaats voor aan hun aanhangers en preken dus voor de eigen kerk, waarbij halve waarheden en hele leugens zelden een obstakel zijn.

Sinds Obama zijn intrek in het Witte Huis nam werden zo’n 89 boeken geschreven die de 44ste Amerikaanse president aan de schandpaal willen nagelen, meestal door hem af te schilderen als een moslimextremist, een socialist of een autocraat. Hun titels spreken voor zich en blinken niet bepaald uit in fijnzinnigheid. We noemen er vier: ‘The Secret Life of Barack Hussein Obama’, ‘The Manchurian President: Barack Obama’s Ties to Communists, Socialists and other Anti-American Extremists’, ‘The Post-American Presidency: The Obama Administration’s War on America’ of ‘Whiny Little Bitch: The Excuse Filled Presidency of Barack Obama’.

Het is niet helemaal duidelijk of dit soort van haatschrijverij een symptoom of de oorzaak is van de ideologische verdeeldheid die heerst in de Verenigde Staten van Amerika. Voor de meeste onafhankelijke commentatoren is het een giftige combinatie van beide, maar valt het belang van de partijdige en zelfs leugenachtige politieke berichtgeving in het betonneren van die ideologische tegenstellingen niet te onderschatten.

John Avlon, journalist van Newsweek/The Daily Beast: ‘deze standvastige drumbeat heeft een impact op de presidentsverkiezingen omdat het voor veel kiezers de bron van een beschaafd debat heeft vergiftigd. Het heeft bijgedragen tot de extreme verdeeldheid in dit land door de echte verwezenlijkingen van de president te vertekenen.’ Boeken zijn daarbij volgens Avlon een net iets sluwer middel dan de audiovisuele media. Ze bereiken een kleiner, meer belezen publiek, maar ‘door hun aard beloven ze onderwijs en verlichting.’

De tegen Obama gerichte haatcampagne past eigenlijk in een ruimer verhaal. Religieus rechts en de aanhangers van de Tea Party-beweging lijken een parallelle ideologische werkelijkheid op te bouwen die voor veel andere Amerikanen – gematigder gelovigen en liberals – vreemd tot zelfs potsierlijk in de oren klinkt. En waarmee kan je zo’n werkelijkheid beter opbouwen dan met lijvige boeken die aan de hand van in het lang en het breed uitgeschreven argumenten moeten overtuigen. Van hoe slecht voor Amerika Obama wel is. Of van wat voor een onzin die opwarming van de aarde is. En dat Darwin het echt wel bij het verkeerde eind had.

Het spreekt voor zich dat de Amerikaanse geschiedenis in deze middens ook aan herziening toe is. Dat bewees recent de hetze rond ‘The Jefferson Lies: Exposing the Myths You’ve Always Believed About Thomas Jefferson’, een biografie van Founding Father Thomas Jefferson, de ontwerper van de Onafhankelijkheidsverklaring en de 3de president. Daarin beargumenteert David Barton dat Thomas Jefferson helemaal geen voorstander van de scheiding van kerk en staat was. Dat is niet minder dan vloeken in de – euh – kerk. Jefferson belichaamt als ontwerper van de Onafhankelijkheidsverklaring dit in Amerika tot nader order onwrikbaar, maar door een groeiende groep gelovigen betwiste principe.

Barton bezondigde zich zonder scrupules aan nogal wat feitelijke ‘onnauwkeurigheden’ en zijn werk werd door historici van uiteenlopende gezindte – ook diepgelovige historici – neergesabeld. Daarop zag uitgeverij Thomas Nelson zich genoodzaakt zich van het boek te distantiëren. Geen nood echter. Glenn Beck, een van de meest beruchte conservatieve opiniemakers en de auteur van het voorwoord bij het boek, toonde zich bereid het boek door zijn eigen uitgeverij te laten verdelen. Indien ‘The Jefferson Lies’ dat nog nodig heeft, want ondertussen heeft het via andere kanalen – bijvoorbeeld Amazon, waar het in de top 10 stond van best verkopende biografieën – z’n weg naar een publiek duidelijk gevonden. Omdat er nu eenmaal een groot publiek is dat dit soort verhalen gretig verorbert

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content