Nobele Prijs voor Louis Paul Boon

28/09/12 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Zondag 7 oktober sluit een marathon in de KVS het Boon-jaar af: zoon Jo ontvangt er dan de Nobele Prijs namens zijn 100-jarige vader.

Donderdag 4 oktober wordt de winnaar van de echte Nobelprijs bekend gemaakt: Cees Nooteboom (vooral) en Leonard Nolens (ietsje minder) zijn nog steeds in de running volgens de bookmakers. Louis Paul Boon was ook ooit Nobelkandidaat maar kreeg hem nooit. Literatuurhuis Passa Porta maakt dit nu goed door hem postuum de Nobele Prijs te gunnen.

De uitreiking van deze ludieke Nobele Prijs past in de slotact van het Louis Paul Boon-jaar. In de KVS te Brussel heeft op zondag 7 oktober een Boon-marathon plaats van 12 tot 23 uur. Boon-fans - onder wie Herman Brusselmans en Josse De Pauw - zullen er hulde brengen aan de eeuweling door hun favoriete passage uit zijn werk ten gehore te brengen.

Literatuurhuis Passa Porta reikt al enkele jaren een Nobele Prijs uit aan een gerenommeerd schrijver die de offciële Nobelprijs nooit heeft mogen ontvangen. Hugo Claus, bij leven elk jaar de gedoodverfde kandidaat, kreeg zo een vorige versie van de Nobele Prijs. Ook Louis Paul Boon, die men kort voor zijn dood deed geloven dat hij in polepositie lag om de Nobelprijs te winnen, krijgt nu een symbolische schadeloosstelling.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners