Nobele onbekende Antoine de Kom wint VSB Poëzieprijs 2014

30/01/14 om 12:35 - Bijgewerkt om 15:34

De grootste commerciële poëzieprijs gaat naar de Nederlandse dichter Antoine de Kom, een nobele onbekende in het Vlaamse literaire landschap.

Nobele onbekende Antoine de Kom wint VSB Poëzieprijs 2014

© Tineke de Lange

Antoine de Kom is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2014, goed voor 25.000 euro. De dichter krijgt de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar voor zijn bundel 'Ritmisch zonder string' (uitgeverij Querido).

Aparte wereldjes

Sommigen zullen in deze bekroning het zoveelste bewijs zien dat het Nederlandse en Vlaamse literaire circuit meer en meer aparte wereldjes zijn geworden met nog amper communicerende vaten. De makers van het reglement van de Herman de Coninck-prijs trokken hieruit blijkbaar al de conclusie en stipuleerden dat de prijs alleen naar Vlaamse dichters kon gaan, en zo geschiedde dus - voor de tweede keer! - met Paul Bogaerts uitverkiezing.

De organisatoren van de VSB Poëzieprijs zetten hun nominaties open voor álle Nederlandstalige dichters, dus ook de Vlaamse. Miriam van hee figureerde als enige Vlaamse dichter tussen de laatste vijf kanshebbers, samen met Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel en dus Antoine de Kom. Ook de andere Nederlandse genomineerden zijn in Vlaanderen niet direct bij het brede poëzieminnende publiek bekend trouwens. In het geval van De Kom kan daar nu met deze prestigieuze literaire onderscheiding misschien verandering in komen.

Jan Lauwereyns (2012), Leonard Nolens (2008) en Hugo Claus (1994) zijn de enige drie Vlaamse uitverkorenen sinds de prijs in 1994 voor het eerst werd toegekend.

Frank Hellemans

Onze partners