Nine eleven-kinderkleurboek met Tea Party-stempel

06/09/11 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

Van Afghanistan tot in Amerika: Osama bin Laden en de Twin Towers voor kinderen in alle kleuren van de regenboog.

Er is de laatste weken geen ontsnappen aan de herdenking van 9/11. Ook niet in de boekenrubrieken, waar het talrijke werk over de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001 opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Dan is er natuurlijk ook nog het uitvoerige leesvoer dat speciaal voor dit tinnen jubileum werd geproduceerd. En dat hoeft dan weer niet per se dik te zijn.

Met 'We Shall Never Forget 9/11. The Kids' Book of Freedom', bereikt het in de VS groeiende genre van het kleurboek met een politieke boodschap een nogal cynisch hoogtepunt. Volgens uitgever Really Big Coloring Books, dat zich specialiseert in - u raadt het al - grote kleurboeken, moet dit informatieve kleurboek jonge kinderen die geboren werden na 11 september 2001, uitleggen hoe belangrijk de gebeurtenissen van die dag wel zijn voor Amerika en voor Amerikanen.

Daartoe worden kinderen en hun ouders meegesleurd doorheen 36 pagina's met ongekleurde prenten maar felgekleurde tekst waarin zowat de hele geschiedenis rond 9/11 op patriottische toon uit de doeken wordt gedaan. Van 'The Declaration of Independence' en de Founding Fathers, over de tv-toespraken van George W. Bush, tot de recente uitschakeling van Osama bin Laden.

Het kleurboek mag dan al, zoals de uitgever beweert, "eerlijk, integer en respectvol" gemaakt zijn en "de waarheid niet uit de weg gaan", een geschiedenisles op het niveau van lustig kleurende kinderen is het niet, ongeacht het tendentieuze karakter. Er wordt dan ook geadviseerd dat ouders best naast hun kroost gaan zitten wanneer die aan het kleuren gaat. Parental Guidance heet dat dan, en niet om de kleuter met zachte hand te dwingen om binnen de lijntjes te kleuren. "In dit boek kan je zien wat er gebeurt met een terrorist die anderen dwingt om onze vredelievende natie te bombarderen." Uiteraard, want dat is natuurlijk de les die kleuters zullen onthouden wanneer ze een Navy SEAL inkleuren die Osama en een van zijn gesluierde vrouwen in het vizier neemt.

De moraal van het verhaal is dan weer niet gespeend van enige ongewilde gelaagdheid. "Terrorisme is door mensen gemaakt en heel oud: het wordt bedreven door mensen in alle maten, vormen en kleuren." Net zoals de figuurtjes in dit kleurboek, nadat ze door een enthousiaste, fantasierijke kleuter onder handen werden genomen. Dit terwijl ma of pa instemmend zit te knikken bij het lezen van de begeleidende tekst. Het boekje is immers spek voor de bek van ouders die het terroristische gevaar achter elke hoek zien loeren, die vinden dat de VS de spierballen moeten laten rollen en dat hun president maar beter een echte bevelhebber dan een jurist kan zijn.

Op het tafeltje in de speelhoek van de kinderen ligt ook nog een exemplaar van dat andere beruchte kleurboek van uitgeverij Really Big Coloring Books, 'The Tea Party Coloring Book for Kids', "een heel plezierig zang-, kleur- en activiteitenboek over Vrijheid en Geloof."

Jeroen Bert


Lees meer over:

Onze partners