Nieuwe Vlaamse uitgeverij heet Bezige Bij Antwerpen

23/06/10 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Vanaf 1 januari wordt Harold Polis de uitgever van een nieuwe Vlaamse uitgeverij: De Bezige Bij Antwerpen.

Het zat er aan te komen maar nu is het officieel: De Bezige Bij gaat vanaf 1 januari 2011 een autonome Vlaamse fictie- en non-fictie uitgeverij opstarten te Antwerpen. Na de deal waardoor WPG, moeder van De Bezige Bij, Standaard Uitgeverij verwierf, was het zonneklaar dat Meulenhoff/Manteau, onderdeel van Standaard Uitgeverij, een nieuwe bestemming zou krijgen. Harold Polis, nu nog uitgever van Meulenhoff/Manteau, wordt de uitgever van De Bezige Bij Antwerpen. De algemene leiding van de nieuwe Vlaamse uitgeverij berust bij Robbert Ammerlaan (directeur-uitgever De Bezige Bij) en Johan de Koning (directeur-uitgever van Standaard Uitgeverij).

Voor de 39-jarige Polis is het een blij weerzien met moederfirma WPG (Weekblad Persgroep) waar hij op zijn vijfentwintigste al begon te werken. Hij trad toen in dienst bij Dedalus/ Nijgh & Van Ditmar - ook een dochter van WPG - en kwam zo terecht in het kantoor van Herman De Coninck, toenmalig hoofdredacteur van Het Nieuw Wereldtijdschrift.

Polis reageert aan de telefoon opgetogen, ook al beseft hij naar eigen zeggen dat het een immense opdracht wordt: "Ik zal nog harder moeten gaan werken dan vroeger." Hij vermoedt dat de jaarlijkse uitgaven die bij Meulenhoff/Manteau ongeveer 35 titels besloegen, exponentieel zullen toenemen. Maar hij heeft er verschrikkelijk veel zin in om een nieuwe prestigieuze en kwaliteitsvolle Vlaamse uitgeverij te beginnen die het debat niet uit de weg zal gaan.

De nieuwe uitgeverij zal literatuur en non-fictie uitgeven voor het hele Nederlandse taalgebied. De Bezige Bij Antwerpen wil, aldus nog het persbericht, een vrijhaven zijn voor schrijvers en een brandpunt van het publieke debat. Zij gaat boeken uitgeven over de wereld van vandaag, in alle genres en met een brede kijk op de geschiedenis.

Het fundament van de nieuwe uitgeverij wordt gevormd door het fonds van De Bezige Bij en dat van Meulenhoff/Manteau, dat op 31 december helemaal overgaat in De Bezige Bij Antwerpen.

Frank Hellemans

Onze partners