Nieuwe thrillers van Patricia Cornwell en P.D.James

06/02/14 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:34

Maar naast het werk van de coryfeeën verschijnt er in februari ook interessante suspense van Harry Bingham en een opvallend goed debuut van Sabine Durrant, aldus Fred Braeckman.

Nieuwe thrillers van Patricia Cornwell en P.D.James

© Belga (via EPA)

Als televisiepresentatrice lijkt Gaby Mortimer een baan uit de duizend te hebben. Er is ook nog haar knappe man en een schitterend huis in een dure Londense wijk. Alles begint mis te lopen als ze tijdens haar ochtendjogging in het park een lijk ontdekt. Dan rijzen er heel wat vragen bij inspecteur Perivale. Waarom raakte Gaby het lijk aan? Is het toeval dat de dode erg op Gaby lijkt? En is er misschien een band tussen haar de dode vrouw? Waarom beantwoordt Gaby's man haar telefoontjes niet? 'Onder je huid', het thrillerdebuut van de Britse journaliste Sabine Durrant, duikt in donkere paranoia. Een knappe, scherp geschreven, overtuigende psychologische thriller.

Sabine Durrant, 'Onder je huid', Uitg. Q, 327p., 19,99 euro, ISBN 978 90 214 5470 2

Praten met doden

'Fiona', het thrillerdebuut van Harry Bingham, was vorig jaar een schot in de roos. Origineel, vlot geschreven, geestig, soms gevoelig en soms hard. 'In koelen bloede', het tweede deel met de jonge rechercheur Fiona Griffith van de politie in Wales, is een prima opvolger. 'Love story, with Murders', zo luidt de originele titel. Stukken beter dan de Nederlandse vertaling. Maar dat is een detail. Fiona - ze studeerde filosofie voor ze bij de politie ging werken - toont zich weer een boeiende, gedreven vrouw. Ze moet onderzoek doen naar de moord van een paar jaar geleden op een jonge danseres. Delen van haar lichaam worden hier en daar gevonden. Gelukkig kan Fiona goed omgaan met doden, ze kan er mee spreken. Ze leed ooit aan het syndroom van Cotard, een aandoening waarbij je in de waan bent niet meer te leven.

Harry Bingham, 'In koelen bloede', De Fontein, 448p., 18,99 euro, ISBN 978 90 261 3598 9

Financiële adviseurs

Het is al bijna vijfentwintig jaar geleden dan Patricia Cornwell haar heldin Kay Scarpetta in de thrillerwereld introduceerde. Dat was met het nog altijd zeer leesbare 'Post-Mortem'. 'Zuurstof' dat deze maand in het Nederlands verschijnt, is intussen haar eenentwintigste thriller met de forensische expert. En slijtage zit er niet in de reeks. Haar jongste thriller speelt dicht bij Scarpetta's deur: op een sportveld van het Massachusetts Institute of Technology wordt het lijk van een jonge vrouw gevonden en weg is het verhaal met als achtergrond corrupte politici, georganiseerde misdaad en onbetrouwbare financiële raadgevers. En met die laatsten heeft Cornwell wel een persoonlijk eitje te pellen.

Patricia Cornwell, 'Zuurstof', Luitingh-Sijthoff, 464p., 19,95 euro, ISBN 978 90 218 0586 3

Moord in Pemberley

Dat misdaadschrijfster P.D. James ooit een vervolg zou schrijven op 'Pride and Prejudice' lag niet meteen voor de hand. Over sequels had ze ambivalente ideeën, schreef ze in The Telegraph. Ze hield ervan nieuwe karakters te creëren in haar boeken. Bestaande personages overnemen was niet haar ding. Toch schreef ze een vervolg op Jane Austens tweede roman. Omdat ze gefascineerd was door Elizabeth en Darcy, wou weten wat er verder met hen zou gebeuren. Het resultaat werd 'Pemberley', een historisch misdaadverhaal dat begint met een brutale moord op het heerlijke, fictieve landgoed Pemberley. Na een avondfeest maken de gasten op Pemberley zich klaar om te vertrekken als plotseling een koets komt aangereden. Lydia, de jongste en frivole zus van Elizabeth, komt in paniek melden dat haar man George is vermoord. Hij was het die Darcy ooit met roddels in diskrediet bracht. Wie heeft George vermoord? P.D. James (93) combineerde twee passies: Austen en misdaadromans. Het resultaat, een romantische thriller, werd in Engeland op gemengde gevoelens onthaald.

P.D. James, 'Pemberley', De Boekerij, 320p., 18,95 euro, ISBN 978 90 225 6933 7

Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners