Nieuwe thriller van Frederick Forsyth

02/08/10 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

Op 17 augustus verschijnt 'The Cobra'. Meteen de dertiende thriller van de Brit Frederick Forsyth die wereldberoemd werd met 'De dag van de Jakhals'.

In het Nederlands verschijnt 'The Cobra' (ISBN 978-90-229-9872-4) eind september bij Bruna. De Engelse uitgave komt op 17 augustus uit bij Putnam.

Beter dan zijn debuut dat veertig jaar geleden verscheen, heeft Forsyth het nooit meer gedaan. En eigenlijk heeft hij zijn formule nooit veranderd. Waarom zou hij ook? 'De dag van de Jakhals' maakte de gewezen journalist van Reuters en de BBC steenrijk en bezorgde hem faam. Over zijn manier van werken is hij altijd heel duidelijk geweest: hij gebruikte de techniek van een journalist om thrillers te schrijven. Research en nog eens research. Een techniek die bij ons bewondering en opvolging kreeg van Jef Geeraerts en ook wel sporen naliet bij bijvoorbeeld Bob Mendes.

Vanaf zijn debuut opteerde Forsyth voor internationale plots waarin zo goed als geen plaats is voor vrouwen. Er zijn twee soorten mannen in zijn boeken: kerels mét en kerels zonder geweten. Maar hij bewees tevens dat je nog een spannende roman kan schrijven, ook als iedereen het einde van het verhaal al vooraf kent. Zijn debuut blijft daarvan een emblematisch voorbeeld. 'De dag van de Jakhals' gaat over de aanslag op de Franse president Charles de Gaulle, terwijl iedereen wist dat de politicus vreedzaam in zijn woning op het platteland was overleden.

In al zijn thrillers pikt Forsyth aardig in op de actualiteit. 'Geheim dossier Odessa' (1972) gaat over een thema dat begin jaren zeventig populair was: organisaties die SS-ers na de oorlog hielpen. 'De vuist van God' (1994) heeft de Golfoorlog en Saddams geheime wapen als achtergrond, In 'De Afghaan', de op één na laatste thriller van Forsyth, dreigt Al Qaida met een aanslag nog erger dan 9/11. We trekken van Celebes naar Tora Bora en komen zelfs naar België om te vernemen dat het hier een paradijs is als je aan een vals paspoort wilt geraken.

Rond 'De honden van de oorlog' (1974) ontstond zelfs ophef. Hoewel de roman gaat over een door een Britse industrieel gefinancierde opstand in het fictieve West-Afrikaanse land Zangaro, werd gezegd dat Forsyth zelf een geplande coup in Equatoriaal Guinea mee had bekostigd. Feiten en fictie, het onderscheid maken werd soms heel moeilijk. Tegen wat mythevorming heeft Forsyth zich nooit verzet.

En zo belanden we bij 'The Cobra'. Alweer om de research trok Frederick Forsyth in het voorjaar van 2009 naar Guinee-Bissau en maakte er toevallig de moord op president Vieiro mee. Hoe hij aan een paar gevaarlijke situaties ontsnapte vertelde hij uitgebreid op het internet in een soort verhaal achter het verhaal dat meteen een smaakmakertje tot de roman moet zijn. Guinee-Bissau, zo kwam Forsyth te weten, speelt een belangrijke rol in de drugstrafiek van Amerika naar Europa. En over drugs gaat 'The Cobra'.

De thriller speelt in de heel nabije toekomst. De Amerikaanse president verneemt dat de kleinzoon van een van zijn naaste medewerkers aan drugsgebruik is gestorven. Hij wil voor eens en voor altijd komaf maken met de handel in cocaïne en geeft een gewezen chef van de CIA zo goed als onbeperkte volmachten. Zijn codenaam is de Cobra. 'First readers' lieten alvast weten dat van actie alleen naar het einde toe sprake is en de voorbereiding van de operatie het grootste stuk van de thriller in beslag neemt.

Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners