Nieuwe roman Lanoye gaat over de slaven van de globaliserende wereld

08/03/13 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

'Gelukkige slaven' is de titel van de nieuwe Tom Lanoye. De roman verschijnt in september, kondigt uitgeverij Prometheus aan.

Nieuwe roman Lanoye gaat over de slaven van de globaliserende wereld

© PhotoNews

In 'Gelukkige slaven' lijkt vooral de geëngageerde Lanoye aan het woord te komen. De bijna 300 pagina's tellende roman gaat over twee Belgen die zijn losgeslagen 'in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen', zoals de tekst luidt in de aanbiedingscatalogus van Prometheus.

Beide Belgen heten Tony Hanssen. De een is een voormalig cruise director, woonachtig te Buenos Aires, die in zijn onderhoud voorziet als toy boy van mevrouw Bo Xiang, de bejaarde echtgenote van een steenrijke Chinees bij wie hij in het krijt staat. De ander is een gevluchte computerspecialist van een gecrashte zakenbank die in Zuid-Afrika een wildpark binnendringt met een precisiegeweer en oorlogsmunitie.

Allebei zijn ze op zoek naar verlossing. De een denkt dat te vinden in een herwonnen vrijheid, de ander bij zijn gezin. Pas als ze elkaar voor het eerst ontmoeten - klinkt het met de opzwepende muziek van een thriller - blijkt hoezeer ze op elkaar zijn aangewezen om hun doel te bereiken.

Of zoals Lanoye het in de proloog verwoordt waaruit wordt geciteerd: 'De ene Tony wanhoopt, de andere Tony mikt en knarsetandt, en ze weten geen van beiden dat de ander bestaat. Nog minder vermoeden ze dat hun levenswegen zich binnen luttele dagen zullen kruisen in weer een ander continent. Het kraambed van de toekomst.'

'Gelukkige slaven' is Lanoye's eerste prozawerk sinds het geschenkboek 'Heldere hemel' van de Literaire Lente van vorig jaar. En zijn eerste roman sinds het eerbetoon aan zijn moeder 'Sprakeloos'. Dezer dagen toert hij met de toneelbewerking door Nederland en Vlaanderen.

Maarten Dessing

Lees meer over:

Onze partners