Nieuwe literaire prijs Prins Alexander voorgesteld

Michiel Leen zette zijn petje van royaltywatcher op en ging luisteren bij de persvoorstelling.

In het Brusselse Muiseum der letteren en manuscripten (MLM) werd vandaag de Literaire prijs Prins Alexander van België voorgesteld. De prijs, zo genoemd naar de in 2009 overleden halfbroer van koning Albert, wil “de kennis van de geschiedenis of het patrimonium van België laten delen.”

Literaire prijzen met een tricolore kantje zijn een zeldzaamheid in België. De Literaire Prijs Alexander van België is de uitzondering die de regel bevestigt. Met de prijs wil Alexanders weduwe, prinses Léa, tevens beschermvrouwe van het MLM, de herinnering aan haar overleden echtgenoot hoog houden. De discrete prins was volgens Léa een veellezer met een voorliefde voor historische werken. Eerder werd al een wetenschapsprijs naar prins Alexander genoemd. Deelnemers maken kans op een bedrag van 2000 euro en publicatie in beide landshelften.

Hoewel het officieel gaat om een literaire prijs, lijkt de prijs Alexander van België niet in de eerste plaats gericht op de bekroning van scheppend proza. Al laten de breed geformuleerde doelstellingen van het initiatief meer dan genoeg ruimte voor interpretatie. Zo zal de prijs idealiter “de literaire creatie en uiting bevorderen en aanmoedigen, originele werken ontdekken en de kennis van de geschiedenis of het patrimonium van België laten delen.” Het reglement vraagt ook dat de teksten zich richten op een breed publiek, maar aan een expliciete genre-afbakening wagen de organisatoren zich niet.

Dat de Belgische geschiedenis in brede zin als onderwerp werd opgegeven, ligt in de gegeven omstandigheden min of meer voor de hand. “Het was een logische onderwerpskeuze,” zegt prinses Léa in een reactie aan Knack. “Maar het is niet de bedoeling om de prijs ieder jaar rond dit onderwerp te laten draaien. Persoonlijk ben ik erg geïnteresseerd door psychologie. Het zou mooi zijn als een toekomstige editie van de prijs teksten rond die thematiek bekroont. Maar ook andere wetenschappelijke onderwerpen en zelfs poëzie behoren tot de mogelijkheden.”

Eyskens
Trouw aan het tweetalige opzet van de prijs, worden twee jury’s geïnstalleerd. Voor de Nederlandstalige inzendingen kwijten onder andere journaliste Frieda Joris en minister van Staat Mark Eyskens zich van hun beoordelingstaak. Aan Franstalige kant zijn dat onder andere Jean-Christophe Hubert en Gérard Lhéritier, niet toevallig conservator resp. voorzitter van het MLM. Ook uitgever Hervé Gérard maakt deel uit van de jury. Zijn uitgeverij Avant-Propos, die momenteel al uitgaven van het MLM verzorgt, staat in voor de uitgave van de winnende teksten. “Voor de Nederlandstalige inzendingen zullen we waarschijnlijk samenwerken met een Vlaamse uitgeverij,” voegt Gérard eraan toe.

Wie werk wil inzenden, heeft nog tot 31 augustus de tijd. De prijsuitreiking is gepland voor 29 november. Meer info over deelname is te vinden op de site van het Hulpfonds, bij het Museum der Letteren en Manuscripten of bij uitgeverij Avant-Propos.

Michiel Leen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content