Nieuwe John Grisham en Patricia Cornwell

05/11/12 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

In november verschijnt een nieuwe juridische thriller van de grootmeester van de rechtbankthriller John Grisham:'De afperser'.

Nieuwe John Grisham en Patricia Cornwell

Welke spannende boeken mogen we deze maand verwachten? Fred Braeckman suggereert een ongewone John Grisham, een terugkeer naar vroeger werk van Patricia Cornwell en de onweerstaanbare opkomst van Zuid-Afrika met Deon Meyer.

John Grisham verdiende een fortuin met zijn rechtbankthrillers. In totaal schreef hij zo'n 30 titels, jeugdboeken en non-fictie inclusief. Veel van zijn werk werd ook succesrijk verfilmd. Denk maar aan 'The Firm', 'The Client', 'The Runaway Jury'. Het succes van Grisham is wellicht voor een groot stuk te danken aan zijn meestal degelijke plots en de eenvoudige manier waarop hij zijn verhaal vertelt. Het is Grisham ook niet te min wantoestanden aan te klagen. Bijvoorbeeld in de tabaksindustrie. Of in zijn (vroegere) eigen wereld: de grote advocatenkantoren. 'De afperser' is een voor Grisham wat ongewone thriller. Geen echte rechtbankthriller en ook niet meteen een aanklacht. Het gaat wel om een advocaat die tien jaar in de gevangenis zit. En om de moord op een federaal rechter. De advocaat tracht op een heel vernuftige manier vervroegd vrij te komen door mee te helpen bij het zoeken naar de moordenaar. Bijna alles is fictie, zo schrijft Grisham in het nawoord. Maar in elk geval verzon hij een superoriginele plot. En bewijst hij eens te meer een meesterlijk verteller te zijn.

Om het voorzichtig te zeggen: 22 oktober is een drukke dag voor forensisch patholoog-anatoom Kay Scarpetta. In haar mailbox krijgt ze een video waarop gesuggereerd wordt dat een verdwenen paleontologe vermoord werd. In een rivier bij Boston moet ze een lijk onderzoeken dat vastzit op een beschermde reuzenschildpad. Ten slotte moet ze ook nog op de rechtbank getuigen in een zaak van een stinkend rijke man die ervan verdacht wordt zijn vermiste vrouw te hebben vermoord. Beetje bij beetje blijkt dat de drie zaken niet alleen met elkaar te maken hebben, maar ook met Scarpetta's privéleven gelieerd zijn. 'Link' is de twintigste Scarpetta-thriller van Patricia Cornwell. Honderd miljoen boeken heeft ze verkocht, vertaald in 130 talen en verspreid in meer dan honderd landen. Als Cornwell niet in het nieuws komt met haar boeken, helpt ze wel mee door over haar leven te praten. Een ongelukkige jeugd, problemen met relaties, een vreemde speurtocht naar Jack the Ripper, irritatie rond haar immens fortuin... 'Link' betekent een soort terugkeer naar haar eerste thrillers. Voor heel wat fans de beste.

Met "13 uur' heeft de Zuid-Afrikaan Deon Meyer wellicht de beste thriller van het jaar geschreven. De roman heeft hem ook in Europa bekend gemaakt en Meyer is intussen in 25 talen vertaald. 'Onzichtbaar' dateert van net voor '13 uur', maar heeft evenveel kwaliteiten: spannend, authentiek, geloofwaardig. Lemmer is een freelance bodyguard van de goedkope soort. Een gewelddadig man die vier jaar in de gevangenis zat en nu zijn leven weer tracht op te bouwen. Het bedrijf waarvoor hij werkt geeft hem opdracht de mooie en rijke Emma le Roux te contacteren. Die wil het koste wat het kost haar broer terugvinden. Twintig jaar geleden verdween hij in het Kruger Park, wellicht is hij dood. Maar ze heeft hem pas in het televisiejournaal gezien. Denkt ze. Hij wordt verdacht van moord op een medicijnman en een paar stropers. Lemmer moet Emma helpen, al vermoedt hij dat ze liegt. Ook als ze doodsbedreigingen krijgt en bijna wordt vermoord? Ecoterrorisme, schraapzucht, raciale spanning. Meyer verpakt het in een knap geschreven thriller die makkelijk kan concurreren met de betere Scandi's.

Fred Braeckman

John Grisham, De afperser, A.W. Bruna, 309p., 19,95 euro, ISBN 978 94 005 0087 7

Patricia Cornwell, Link, Luitingh-Sijthoff, 400p., 19,95 euro, ISBN 978 90 218 05849

Deon Meyer, Onzichtbaar, A.W. Bruna, 368p., 19,95 euro, ISBN 978 94 005 0002 0

Onze partners