Nieuwe boek Dimitri Verhulst zorgt meteen voor een relletje

06/10/16 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:01

Het wereldwijde internetplatform WeTransfer, dat het nieuwe boek "Spoo pee doo" van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst verspreidt, wil dat boek niet promoten, omdat "de taal, de stijl en inhoud niet passen bij het eigen merk".

Nieuwe boek Dimitri Verhulst zorgt meteen voor een relletje

© Belga

Onder meer een passage waarbij op de beeltenis van profeet Mohammed wordt geplast, stuit de mensen van WeTransfer tegen de borst. Dat schrijft de Nederlandse krant AD.

Directeur Vé Bobelyn van Uitgeverij Veen Bosch & Keuning zegt dat dit geen gevolgen zal hebben voor de verkoop van het boek. "Integendeel, hoe meer er over het boek wordt gepraat, des te meer zal het de nieuwsgierigheid van lezers wekken."

Nieuwe boek Dimitri Verhulst zorgt meteen voor een relletje

© GF

"Onze bedoeling als uitgever was om Dimitri Verhulst internationaal te verspreiden. Dat is een complexe zaak in de huidige uitgeverijstructuren, maar we dachten dat het internetplatform WeTransfer wel de mogelijkheid biedt om dat boek niet alleen in het Nederlands, maar tegelijkertijd ook in andere (wereld)talen uit te brengen. WeTransfer zag dat meteen zitten. In de gesprekken met hen is het nooit over de inhoud van het boek gegaan. De afspraak was alleen dat het boek gedurende drie weken gratis downloadbaar blijft via hun internetdienst."

Choquerend?

Of het boek dan niet choquerend is? "Ik heb het manuscript gelezen en ik vind van niet. Het is typisch Verhulst. Helemaal in zijn eigen stijl. Ik denk dat de reserve die WeTransfer nu maakt, meer te maken heeft met een houding van neutraliteit naar andere partners en uitgevers, dat ze niemand willen voortrekken."

Op de vraag of de boekhandels enthousiast reageren op het feit dat het boek gratis verspreid wordt? Vé Bobelyn:"Het is alleen 3 weken gratis downloadbaar. Daarna wordt het als e-pub boek digitaal verkocht. De consument krijgt zo de keuze: hij kiest voor print (het papieren boek is s ook verkrijgbaar in de boekhandels, nvdr) of hij kan het downloaden op zijn e-reader. Op zich hoeft dat zeker niet een slechte zaak te zijn voor de boekhandels. Integendeel." (Belga)

Lees meer over:

Onze partners