Nieuw Nederlands talent Maartje Wortel wint BNG Literatuurprijs 2015

23/01/15 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:30

De 32-jarige Nederlandse schrijfster ontving gisterenavond de BNG Literatuurprijs onder andere voor haar nieuwste roman 'IJstijd' waarin de business van de literatuur in zijn hemd wordt gezet.

Nieuw Nederlands talent Maartje Wortel wint BNG Literatuurprijs 2015

© GF

Maartje Wortel heet de nieuwste geheimtip uit de jonge, Hollandse letteren. Nu ze gisterenavond in Amsterdam de BNG Literatuurprijs - en 15.000 euro - in ontvangst mocht nemen, zal haar naam allicht nog meer rondzingen in het wereldje.

Blitzstart

Wortel maakte een blitzstart in de literatuur. In 2007 won ze een schrijfwedstrijd die werd georganiseerd door de Nederlandse Taalunie. 'Dit is jouw huis' (2009), haar verhaaldebuut, kreeg al onmiddellijk de Anton Wachterprijs, een tweejaarlijkse Nederlandse Debuutprijs. Sindsdien waagde ze zich ook aan 2 romans: 'Half mens' in 2011 en vorig jaar dus 'IJstijd'. In deze laatste roman pikt ze een nevenpersonage uit 'Half mens' weer op. James Dillard weet geen blijf met zijn tijd en zijn leven. Exclusieve kazen en dito wijnen gaan op de duur ook vervelen tot hij plots wordt opgebeld door een talentscout van een literaire uitgeverij die wel iets ziet in een mogelijk verhaal van hem.

Onweerstaanbaar aantrekkelijk

De BNG Literatuurprijs bestaat al sinds 2005 en bekroont expliciet jong literair talent onder de 40 dat al minstens 2 prozawerken op zijn naam heeft staan. Yves Petry in 2006 en Rachida Lamrabet in 2008 zijn de enige Vlaamse winnaars op de erelijst tot nu toe.

De jury, die wel iets zag in de uitgemeten, sobere stijl van Wortel en in haar licht satirische toets, was erg streng voor het gemiddelde niveau van het jonge Nederlandstalige proza anno 2014 en vroeg zich daarbij af of buitenliteraire factoren niet meer en meer de echte literaire kwaliteiten dreigen te verdoezelen: "Te weinig durf, te povere stilistische en compositorische middelen, geen urgentie, zozeer dat de vraag opkomt: waren deze boeken wel uitgegeven als de auteur niet jong en niet onweerstaanbaar aantrekkelijk was geweest?"

Frank Hellemans

Onze partners