Nieuw misdaadmagazine: Pure Thrillers

01/12/10 om 22:22 - Bijgewerkt om 22:22

Voorjaar 2011 verschijnt 'Pure Thrillers', een misdaadmagazine met vooral aandacht voor originele Nederlandstalige spannende verhalen.

'Pure Thrillers' (PT) is een initiatief van de Nederlandse uitgeverij Alex de Jong uit Kampen. Die geeft al een paar jaar 'Pure Fantasy' (PF) uit, een magazine gespecialiseerd in fantasy. Het eerste nummer van PT, 'een koelbloedig verhalenmagazine op het gebied van thrillers, crime, detective en suspense', moet in februari van volgend jaar verschijnen. Het wordt een boekje van minstens 120 bladzijden in A5-formaat. Het is de bedoeling dat het magazine drie keer per jaar uitkomt: in februari, juni en oktober. Een los nummer kost 8,95 euro, een jaarabonnement 24,95 euro.

Zowel lezers als schrijvers moeten zich door PT aangesproken voelen. Uitgevers Alex de Jong en Jean-Paul Colin noemen het tijdschrift 'een nieuw podium voor de (amateur-)schrijvers van Nederland en Vlaanderen. Auteurs die zich met een kort verhaal willen presenteren aan een breed lezerspubliek. Niet alleen kunnen ze hiermee naam maken en een schare fans creëren, ook kunnen ze zichzelf zo op de kaart zetten richting uitgevers.'

Alex de Jong is naast uitgever ook auteur van onder meer fantasy, sciencefiction en horror. Met zijn debuut 'De raad van zeven' won hij in 2003 de 'Elf Fantasy Award'. Als Brad Winning publiceerde hij in oktober 'Bloed en eer', een misdaadroman met een fantasydetective in de hoofdrol. Mede-uitgever Jean-Paul Colin is sinds vijf jaar recensent thrillers en is sitebeheerder van het Nederlandse Crimezone.nl. Hij schrijft ook spannende historische korte verhalen.

Ieder jaar wil PT, net als zusterblad PF, ook een schrijfwedstrijd organiseren. De Nederlandse misdaadauteur Jack Lance, pseudoniem van Ron Puyn, heeft zich bereid verklaard de wedstrijd te sponsoren met de Jack Lance-prijs van 500 euro. Overigens worden nog meer sponsors gezocht. Deelnemen kost 10 euro en de deadline voor het insturen van het verhaal van maximaal 6000 woorden is 31 maart.

'Pure Thrillers' is niet het eerste Nederlandstalige magazine over misdaadliteratuur. Tien jaar geleden verscheen het eerste nummer van 'Kaliber'. Het blad, onder redactie van René Appel en Tomas Ross, was gewijd aan 'misdaad en feiten'. Het kende maar een kort bestaan. Tot eind jaren tachtig was de Nederlandse misdaadschrijver en recensent Theo Capel eindredacteur van 'Thrillers & Detectives', een blad dat vijf keer per jaar verscheen en naast recensies en interviews ook nu en dan korte verhalen publiceerde. Het heeft een kleine tien jaar geleefd.

Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners