Nieuw Brits literair magazine voor 'gelukkige lezer' doet het anders

18/11/14 om 09:01 - Bijgewerkt om 09:01

Deze week verschijnt in Groot-Brittannië een nieuw literair magazine. 'The Happy Reader' luidt de heel positieve titel van het tijdschrift dat anders wil zijn dan de andere.

Nieuw Brits literair magazine voor 'gelukkige lezer' doet het anders

'De vrouw in het wit' (1860) van Wilkie Collins wordt beschouwd als eerste thriller uit de wereldliteratuur en kreeg een prominente plaats in het eerste nummer van 'The Happy Reader'. © GF

'The Happy Reader' is een initiatief van Penguin Books om klassieke literatuur op een aangename en originele manier te brengen. Het magazine verschijnt om de drie maanden en wil zowel qua inhoud als qua stijl aantrekkelijk en vernieuwend zijn. Niet pedant, wel met ruimte voor knipoogjes. Penguin Books deed daarvoor een beroep op de Nederlanders Gert Jonkers en Jop van Bennekom. Ze zijn bekend als art directors van onder meer het modeblad 'Fantastic Man'. En ook de stichters van 'Butt', een internationaal magazine voor homoseksuelen dat sinds 2001 verschijnt.

Fervent lezer

Elk nummer van 'The Happy Reader' telt 64 bladzijden, kost 3 pond en zal uit twee delen bestaan. De eerste helft bevat een open en breed gesprek met een geestdriftig lezer. In het eerste nummer praat de Britse schrijfster Naomi Alderman (haar roman 'The Liar's Gospel' is in het Nederlands vertaald als 'Het boek van Leugenaars') met Dan Stevens, acteur en twee jaar geleden jurylid van de Booker Prize. Als acteur werd hij vooral bekend door zijn rol in de Britse reeks Downton Abbey. Hij speelde Matthew Crawley, de jurist die in WOI zwaar werd gewond en later trouwde met Lady Edith. Dan Stevens heeft het in het interview onder meer over feminisme, body-building en vaderschap.

Het nieuwe literaire tijdschrift besteedt in elk nummer opvallend veel aandacht aan klassiekers.

Het nieuwe literaire tijdschrift besteedt in elk nummer opvallend veel aandacht aan klassiekers. © GF

Eerste fictieve misdadiger

Een originele verkenning van een klassiek literair boek vormt het tweede deel van 'The Happy Reader'. Dat gebeurt met een zoeklicht op bijvoorbeeld mode, film, kunst, lifestyle, geschiedenis... Als eerste 'klassieker van het seizoen' komt 'The Woman in White' van Wilkie Collins aan bod. De roman van Collins, een vriend van Charles Dickens, wordt door velen de eerste succesrijke Britse thriller en zelfs detectiveroman genoemd. Hij verscheen in 1860 en gaat over de plannen van Sir Percival Glyde om de erfenis van zijn vrouw Laura te stelen. Hij wordt daarin ijverig bijgestaan door Count Fosco, wellicht ook de eerste echte fictieve schurk in de misdaadliteratuur. 'The Happy Reader' gaat in op de roman met onder andere bedenkingen van de misdaadschrijvers Nicci French, een virtuele tocht van Walter Hartright - de held van het boek - door de Londense wijk Hampstead en zelfs het recept van een chocoladebonbon uit de roman.

Fred Braeckman

Onze partners