Nederlandse schrijver Willem G. van Maanen overleden

De Nederlandse schrijver Willem G. van Maanen is op 91-jarige leeftijd overleden. In 2004 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Van Maanen, op 30 september 1920 geboren in Kampen, heeft ruim 20romans en verhalen op zijn naam staan. In 1953 debuteerde hij met “Droom is ’t leven”. In 2007 verscheen de roman “Heb lief en zie niet om”, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Het boek maakte kans op de Libris Literatuur Prijs en AKO Literatuurprijs. Zijn laatste werk, de verhalenbundel “Bagatellen”, verscheen in 2010.

In zijn oeuvre speelden muziek, toneel, beeldende kunst, architectuur en oorlog een belangrijke rol. Van Maanen kreeg voor zijn werk enkele prijzen, waaronder in 1961 de Romanprijs van de gemeente Amsterdam voor “De dierenhater” en in 2004 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet en bood hij onderdak aan Joden. Hij schreef en sprak spaarzaam over deze periode. Ook trad Van Maanen zelden in de openbaarheid. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content