Nederlandse schrijver J. Bernlef overleden

29/10/12 om 20:02 - Bijgewerkt om 20:02

De Nederlandse schrijver J. Bernlef is maandag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. De schrijver van onder meer Hersenschimmen werd 75 jaar.

"We verliezen niet alleen een geweldige schrijver maar vooral ook een lieve vriend", zo reageert uitgever Annette Portegies van Querido op de dood van Bernlef. "Hij was bovendien iemand die vanuit de traditie van ons huis meedacht over de toekomst van de uitgeverij. Hij hielp jonge schrijvers door ze onder meer te adviseren. We zullen hem verschrikkelijk missen."

Het debuut van Bernlef verscheen in 1960 toen hij enkele verhalen en gedichten instuurde voor de Reina Prinsen Geerligsprijs, die hij vervolgens won. De winnende gedichten verschenen in 1960 in Kokkels en de verhalen in datzelfde jaar in Stenen spoelen.

Voordat de schrijver in 1984 met Hersenschimmen definitief doorbrak bij het grote publiek, vertaalde hij het werk van verscheidene Zweedse dichters en schrijvers. Ook recenseerde hij voor onder andere De Groene Amsterdammer, Het Parool, De Gids en Haagse Post. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners