Nederlandse schrijver Aristide von Bienefeldt (56) overleden

20/01/16 om 17:34 - Bijgewerkt om 20:35

Rijk de Jong, in de literaire wereld bekend als de schrijver Aristide von Bienefeldt, is overleden op 56-jarige leeftijd. Zijn novelle 'Hotel Malinconia' verschijnt postuum.

Nederlandse schrijver Aristide von Bienefeldt (56) overleden

Aristide von Bienefeldt © Twitter.com

Aristide von Bienefeldt die in het echt dus Rijk de Jong heette, stierf aan de gevolgen van kanker. In Vlaanderen was hij niet zo bekend, maar in Nederland had hij een flamboyante reputatie.

Herenliefde

Die had hij in eerste instantie te danken aan 'Bekentenissen van een stamhouder', zijn romandebuut waarin de herenliefde centraal stond in vaak heftige seksuele scènes. Er werd toen druk geraadseld over het aristocratisch aandoende pseudoniem Aristide von Bienefeldt. Sommigen meenden dat achter deze mystificatie Arnon Grunberg wel eens zou kunnen schuil gaan maar dat spoorde dan weer niet helemaal met de thematiek van dit debuut.

Autobiografisch journaal

Von Bienefeldt schreef vervolgens de romans 'Een beschaafde jongeman', 'Leer mij Walter kennen' en 'De zus die Anna Magnani niet was'.

Hij verliet uitgeverij Meulenhoff voor uitgeverij Marmer, waar hij deze keer onder eigen naam 'En weer zat er een Paul Newman in de keuken', een autobiografisch journaal, publiceerde,

Uitgever Marc van Grisbergen gaf te kennen dat de novelle 'Hotel Malinconia' postuum bij uitgeverij Marmer uitkomt.

Onze partners