Nederlandse Koninklijke Bibliotheek en Google digitaliseren duizenden boeken

14/07/10 om 21:42 - Bijgewerkt om 21:42

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en Google hebben woensdag een overeenkomst getekend over de digitalisering van boeken.

Nederlandse Koninklijke Bibliotheek en Google digitaliseren duizenden boeken

© Nederlandse Koninklijke Bibliotheek

Door de overeenkomst worden meer dan 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw gescand en vrij toegankelijk gemaakt via Google Books en de websites van de KB en Europeana.

Door de digitalisering is ongeveer 10 procent van de collectie van de KB straks via internet te raadplegen. Op de boeken die worden ingescand, rust geen auteursrecht meer.

Bas Savenije, algemeen directeur van de nationale bibliotheek, is opgetogen over de samenwerking. "Ons doel is het gebruik van onze boeken te stimuleren. Door deze digitalisering verbeteren we de toegang tot onze publicaties."

De collectie die straks via Google is te raadplegen, omvat volgens Savenije historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties. "De boeken van bijvoorbeeld Thorbecke over onze staatsinrichting."

Google Books sloot eerder al digitaliseringovereenkomsten met 42 bibliotheken in heel de wereld. Onder andere de Universiteit van Harvard, de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford en de nationale bibliotheken van Italië en Oostenrijk gingen de nationale bibliotheek in Den Haag voor.

Google stelde zichzelf als missie zo veel mogelijk boeken in te scannen. Het scannen zal een aantal jaren in beslag nemen. Op verschillende plekken in Europa scannen medewerkers de boeken in.

Na het scanproces komen de boeken weer terug naar Den Haag, zodat ze ook weer in de leeszalen kunnen liggen.

Bron: Belga

Onze partners