Nederlandse Boekenweek en Vlaamse Literaire Lente van start

In Vlaanderen en Nederland starten de Literaire Lente en de Boekenweek en filosoof Leopold Flam krijgt een eerbetoon.

Vlaamse Literaire Lente en Nederlandse Boekenweek van start

In Vlaanderen is op woensdag 14 maart de Literaire Lente officieel van start gegaan. De Literaire Lente is het festival van de nieuwe Nederlandstalige romans, jaarlijks georganiseerd door Boek.be. Tijdens de exclusieve opening in Sint-Niklaas dinsdagavond konden boekenfans van het eerste uur de eerste exemplaren van Tom Lanoyes Geschenkboek ‘Heldere hemel’ bemachtigen. Lanoye kon er zelf niet bij zijn omdat hij te gast was op het 66e Boekenbal in Amsterdam. Dat bal luidde op feestelijke wijze de Nederlandse Boekenweek in, een gelijkaardig literatuurfestival. Leon Verdonschot was de gastheer van het openingsprogramma waarin zangeres Marike Jager, de Vlaamse zanger Guido Belcanto en Jules Deelder het thema ‘vriendschap’ vertolkten. De Bigband van het Metropole Orkest zorgde voor de muzikale omlijsting.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse Boekenweek en de Vlaamse Literaire Lente gelijktijdig plaatsvinden. Bovendien is het Geschenkboek voor het eerst zowel in Vlaanderen als in Nederland te verkrijgen. Wie bij een van de deelnemende boekhandels voor 12,5 euro literatuur koopt, krijgt de novelle ‘Heldere hemel’ van Tom Lanoye er gratis bij. Lanoye is de vierde Vlaamse auteur die een Geschenkboek schreef. Voor de gelegenheid gaat hij op tournee en op zondag 18 maart neemt hij, samen met de jonge acteurs van De Theatermakers, de trein naar Amsterdam. Onderweg zal Lanoye voorlezen uit zijn novelle. De Literaire Lente loopt nog tot 31 maart, de Boekenweek eindigt op 24 maart. Meer informatie: Literaire LenteBoekenweek.

Eerbetoon aan overleden filosoof Leopold Flam

Vanaf vrijdag 16 maart loopt in het Archief en Museum voor het Vlaams leven (AMVB) in Brussel ‘Flamboyant’, een tentoonstelling over het leven en het werk van filosoof Leopold Flam (1912-1995). De organisatie wil met de tentoonstelling hulde brengen aan de flamboyante vrijdenker. Op 16 maart zou hij 100 jaar geworden zijn. Flam was een van de belangrijkste en meest markante Belgische filosofen van de 20e eeuw en oefende een grote invloed uit op generaties van schrijvers, denkers, politici en kunstenaars. Hij richtte onder andere de Vlaamse Vereniging van de Wijsbegeerte op, doceerde filosofie aan de VUB en was daarnaast ook directeur van verschillende filosofische tijdschriften. Op donderdag 15 maart wordt de tentoonstelling officieel geopend in het AMVB. ‘Flamboyant’ loopt van vrijdag 16 maart tot zondag 22 april. Meer informatie vindt u hier.

Kennismaken met Victor Hugo in Brussel

Het door Victor Hugo bejubelde stadhuis van Brussel vormt op donderdag 15 maart het decor van een informatieve namiddag over de geëngageerde Franse schrijver. In het Frans. Hugo (1802-1885) wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Franse romantische schrijvers van de 19e eeuw. Hij schreef behalve romans ook gedichten, theaterstukken en essays. Enkele van zijn bekendste werken zijn de roman ‘Les Misérables’ (1862) en het theaterstuk ‘Cromwell’ (1827). Onder meer Robert Badinter, de voormalige Franse Minister van Justitie, zal over Victor Hugo spreken. Het oeuvre van Hugo inspireerde hem om in Frankrijk de doodstraf af te schaffen. Historicus Roel Jacobs blikt terug op het Brussel ten tijde van Victor Hugo. Andere interessante gasten zijn onder meer Jacques De Decker, Francis Sartorius en Serge Deruette. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content