Nederlands literair agent Paul Sebes ziet groei in Vlaanderen

02/09/14 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:17

Ondanks onheilsberichten over een krimp in de literaire markt, doet literair agent Paul Sebes naar eigen zeggen gouden zaken in Vlaanderen.

Nederlands literair agent Paul Sebes ziet groei in Vlaanderen

Literair agent Paul Sebes in het midden, met collega-agent Willem Bisseling links. © Facebook

Opvallend bericht op de betaalsite van 'Boekblad': Paul Sebes, de succesvolste literaire agent van Nederland, vertelt dat hij in de eerste helft van dit jaar vooral in Vlaanderen heel wat goede zaakjes heeft kunnen doen: "Daardoor zal bij ons topjaar 2013 naar verwachting zelfs overtroffen worden, zo tonen de resultaten van het de eerste helft van 2014 aan."

Makelaar

Sebes speelt makelaar voor heel wat Nederlandse en Vlaamse auteurs in hun onderhandelingen met uitgeverijen en rechtenorganisaties bij vertalingen. De Vlaamse auteur Ivo Victoria was één van de eerste Vlaamse schrijvers die via Sebes zijn weg in de literatuur heeft gevonden. Blijkbaar volgen nu ook heel wat andere Vlaamse schrijvers Victoria's voorbeeld.

Bestseller

Toch blijkt dat Sebes vooral heel wat inkomsten puurt uit het aan de man brengen van Engelstalige schrijvers in Vlaanderen en Nederland. Hij zou nu ook met zijn kantoor Engelstalige schrijvers in Scandinavië aan de man brengen. Met de Frankfurtse Boekenbeurs van 2016 in het verschiet - waar Vlaanderen en Nederland gastland zullen zijn - gaat Sebes alvast de Duitse uitgeversmarkt bewerken.

In december verschijnt bij Bruna 'Bestseller', met Willem Bisseling als co-auteur. Sebes geeft er tips hoe beginnende auteurs de jungle van de literaire markt met succes kunnen overleven. Sebes kan het weten!

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners