Nederlanders zijn gek op Larsson

Vandaag in het boekenjournaal: Cees Nooteboom die au sérieux wordt genomen in het buitenland, spaarobjecten voor kinderen en de Larssonmanie.

Groot aandeel voor Nederland in Larsson-verkoop Ruim zes jaar na zijn dood maken zijn boeken nog steeds een steile klim op verschillende bestsellerlijsten. Hoewel niet uniek, denk maar aan de boeken van John Ronald Reuel Tolkien, is het wel bijzonder dat een auteur zoveel boeken verkoopt. Vooral in het geval van Stieg Larsson, een Zweedse auteur die zijn boeken niet in het Engels schreef. Dat meldt Boekblad. Wereldwijd werden er 50 miljoen exemplaren verkocht. Vooral Nederlanders nemen een groot deel van de aankoop voor hun rekening. Journaliste Stine Jensen schreef in een column vol lof over de Zweedse schrijver, waardoor de Larssonmanie werd gelanceerd. Vorig jaar werden er 800.000 exemplaren verkocht, waarmee de teller op een totaal van 2,3 miljoen kwam. Rekening houdend met de verhouding tussen verkoop en het aantal inwoners, zit Nederland met zijn 2,3 in de hoogste regionen. Maar de klim is nog niet gedaan: Joska de Kruijf van uitgeverij A.W. Bruna denkt dit jaar nog eens 300.000 exemplaren te kunnen verkopen door een naar eigen zeggen goede marketingstrategie. Op 1 juni verschijnt er namelijk een goedkope Larsson-editie van 12,50 euro. Toen Larsson op vijftigjarige leeftijd stierf aan een hartinfarct, liet hij drie voltooide maar nog ongepubliceerde manuscripten na. Het was pas kort voor zijn dood (Larsson was ook journalist en politiek activist) dat hij aan zijn boeken begon te werken. In 2005 verscheen postuum zijn debuut: het eerste deel van de Millennium-trilogie, ‘Mannen die vrouwen haten’. Opvolgers zijn ‘De vrouw die met vuur speelde’ en ‘Gerechtigheid’. Radio 1 laat zich voor een hoorspel, dat in het najaar uitkomt, inspireren door Larsson. En dat doet ook David Fincher, regisseur voor de Hollywoodverfilming van een boek uit de trilogie. Larsson stierf in 2004 en was in 2008 nummer twee op de lijst van de bestverkopende auteurs ter wereld.

Kinderen sparen graag boeken Knikkers, flippo’s, videogames en ruilkaarten. Kinderen sparen ze allemaal. Maar wat nog meer opvalt is dat boeken op nummer één staan. Ze zijn het populairste spaarobject onder kinderen, concludeert een onderzoek naar het spaargedrag van kinderen. De onderzoekers bevraagden 1.200 zes- tot elfjarigen in Groot-Brittannië, Polen, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Ierland. In vier van de zes landen bleken boeken het populairste verzamelitem, met Harry Potter en co aan de top. Van de Britse kinderen zegt 51 procent dat ze boeken sparen, wat opmerkelijk is voor de generatie van de technologie: 72 procent van de kinderen uit Groot-Brittanië heeft een gameconsole, 51 procent heeft een televisie in de slaapkamer en nog een 51 procent een mobiele telefoon. De populariteit van het verzamelen van boeken neemt wel af naarmate kinderen ouder worden. Van de elfjarige kinderen spaart volgens het onderzoek nog maar 37 procent boeken, terwijl 49 procent van de zesjarigen en 43 procent van de tienjarigen boeken verzamelen.

Italiaans Eerbetoon aan Nooteboom

Misschien blijft de Nederlandse auteur Cees Nooteboom (77) ondergewaardeerd in eigen land, toch wordt hij internationaal aanzien als groot auteur en intellectueel. Dat schrijft De Standaard Der Letteren vandaag in een verslag over een Italiaans eerbetoon aan Nooteboom. Duitsland, Spanje en Colombia: de fictie van Nooteboom wordt er voortdurend vertaald en hij is er vaak te gast op literaire festivals. Ook in Pordenone, een Italiaans ministadje tussen Udine en Venetië. Het ‘Dedicafestival’ behoort tot de grootste literaire festivals in Italië en wordt telkens opgedragen aan één auteur. De Italiaanse vertaler Pietro Biancardi vertelt dat Nooteboom geen bestseller is, maar wel een gevestigd schrijver. “Je kunt vandaag nog moeilijk beweren dat Nooteboom in het Nederlandse taalgebied niet naar waarde wordt geschat, al zat er duidelijk vertraging op het proces.” Dat proces werd door de roman ‘Rituelen’ op gang gezet. Nooteboom moest eerst een achterstand (op bijvoorbeeld Hugo Claus) van zeventien jaar wegwerken. Gedurende die periode werkte hij niet actief als romancier, maar hield de Nederlander zich vooral bezig met journalistiek werk. Maar Noteboom klaagt niet. Hij zegt dat Nederland meer belang hecht aan een ander soort literatuur, namelijk meer “realistisch en op de maatschappij betrokken”. Op de openingsavond van ‘Dedica’ werd Noteboom voor een volle zaal geïnterviewd, verschillende gasten verkondigden hun lof en later werden er een hele resem vragen op hem afgevuurd. Volgens velen moet je Nooteboom niet als een Nederlandse schrijver beschouwen, maar eerder als een belangrijke Europese kunstenaar.

Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content