'Mo Yan is een staatsdichter'

15/10/12 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:30

In 'Der Spiegel' is de Chinese schrijverscollega Liao Yiwu niet mals voor Nobelprijswinnaar literatuur Mo Yan die nog zou meegewerkt hebben aan een boek voor Mao.

De controverse rond de gezagsgetrouwheid van de Chinese Nobelprijswinnaar voor literatuur Mo Yan houdt aan. In 'Der Spiegel' zegt Liao Yiwu dat heel wat van zijn Chinese schrijverskameraden gedegouteerd zijn door deze keuze van het Nobelprijscomité voor een notoire conformist en regimeaanhanger.

Liao Yiwu kreeg de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel, een prestigieuze literaire onderscheiding. Hij is de meest gereputeerde Chinese schrijversdissident en zocht onlangs ook asiel in Berlijn. Hij beschouwt Duitsland ondertussen naar eigen zeggen als zijn geestelijke vaderland.

Maar met de Nobelprijsbekroning voor zijn landgenoot Mo Yan is hij het dus helemaal niet eens. "Mo Yan is een staatsdichter.(...) Hij werkte mee aan een kalligrafieboek voor Mao. Voor Mo Yan komt de waarheid niet op de eerste plaats."

In 'Der Spiegel' vertelt Yiwu verder over een ontmoeting met Mo Yan die hem ontweek. Yan is een estheet die het oppervlakkige China in zijn werk aan het woord laat, zo Yiwu. Hij is erg ontgoocheld dat het Westen op deze manier de Chinese autoriteiten acherna loopt: "Mijn vrienden vragen zich of het Westen zichzelf als verlengstuk van het Chinese establishment ziet."

In hetzelfde nummer van 'Der Spiegel' steekt de 85-jarige Martin Walser, eminence grise van de Duitstalige literatuur, dan weer de loftrompet over de literaire kwaliteiten van het werk van Mo Yan.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners