Misdaad in december

07/12/10 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:58

Tom Clancy, Ruth Rendell en de Zwitser Linus Reichlin met een Duitse inspecteur die in Brugge werkt.

'Het verlangen van atomen' kreeg vorig jaar de Deutscher Krimi Preis voor de beste misdaadroman van het jaar. Auteur Linus Reichlin is een Zwitser die in Berlijn woont, voor zijn journalistiek werk bekroond werd en veel heeft gereisd. Zijn misdaaddebuut introduceert Hannes Jensen, een politieman van Duitse origine die nog vijf dagen te gaan heeft voor hij met pensioen gaat. Zijn hobby: kwantumfysica. Terwijl hij de dagen aftelt krijgt hij een Amerikaans toerist over de vloer die zegt dat hij met de dood is bedreigd. Als zijn lijk in een Brugs hotel wordt gevonden, blijken ook zijn tweelingzonen verdwenen. Volgt een spannende speurtocht die naar Amerika en Mexico leidt. Verrassend en origineel.

Wellicht de bekendste thriller van Tom Clancy is 'De jacht op de Red October', twintig jaar geleden verfilmd met Sean Connery en sindsdien ook een klassieker op televisie. Clancy werd bekend om zijn vuistdikke thrillers vol geweld en internationale intriges. Fel geapprecieerd door Ronald Reagan en altijd op de bestsellerlijsten. 'Op leven en dood', eigenlijk een vervolg op 'De tanden van de tijger', is een nieuw avontuur van Jack Ryan jr. De war on terror blijkt nog helemaal niet gewonnen en de Emir, een sadistische moordenaar die verantwoordelijk is voor bloedige aanslagen, blijft Amerika sarren. Clancy op zijn retour, maar dat zal de fans een zorg wezen. Ze hebben immers zes jaar moeten wachten.


Als de aller- allerlaatste Inspecteur Wexford wordt 'Slapende honden' aangekondigd. Het is meteen het 22ste avontuur van 'de meest menselijke onder de politiemensen', zoals de Britse krant The Independent Ruth Rendells (81) inspecteur ooit noemde. De roman gaat terug naar Wexfords eerste zaak. Er waren toen een aantal onopgeloste misdaden en Wexford dacht dat Eric Targo de dader was. Hij kon het echter niet bewijzen. Als Targo na jaren weer opduikt heeft Wexford niet meteen oog voor de verdwijning van een tienermeisje. Na Aurelio Zen, Endeavour Morse, Kurt Wallander, Adam Dalgliesh, John Rebus, nu ook exit Reg Wexford?

Vier jaar geleden verraste de Amerikaan Jed Rubenfeld met de meesterlijke historische thriller 'Moordduiding'. Achtergrond was Sigmund Freuds enige reis naar Amerika in 1909. Toch bleef de roman in de eerste plaats een misdaadverhaal, ook al steunde het vaag op de analyse van een hysterische vrouw die de wereld zou leren kennen als Dora. Het is nu uitkijken naar 'Doodsinstinct', een thriller die tien jaar later speelt. In New York worden op Wall Street een aantal bomaanslagen gepleegd en inspecteur Younger doet opnieuw een beroep op Freud. De psychiater ontdekte immers dat we niet alleen seksuele driften hebben, maar ook een doodsinstinct en drang tot moorden.'Verplichte lectuur voor wie in samenzweringstheorieën gelooft', noteerde 'The Times'.

Fred Braeckman

Linus Reichlin, Het verlangen van atomen, Uitg. Vrijdag, 17,95 euro. ISBN 978-94-6001-098-9

Tom Clancy & Grant Blackwood, Op leven en dood, Bruna, 19,95 euro. ISBN 978-90-229-9137-4

Ruth Rendell, Slapende honden, Bruna, 19,95 euro, ISBN 978-90-229-9739-0

Jed Rubenfeld, Doodsinstinct, Sijthoff, 19,95 euro, ISBN 978-90-218-9798-1

Lees meer over:

Onze partners