'Mind the Book' wil nieuw Andere Boek zijn

16/09/10 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:09

De Vooruit in Gent en De Singel in Antwerpen gaan elk voorjaar een lezingenreeks organiseren die Het Andere Boek zaliger moet doen vergeten.

Vooruit Gent en deSingel Antwerpen organiseren vanaf 2011 een nieuw meerdaags festival dat literaire non-fictie, boeken en actualiteit centraal stelt, alternerend in Antwerpen en Gent. De eerste editie zal plaatsvinden op 4, 5 en 6 maart 2011 in deSingel. Op 9, 10 en 11 maart 2012 is Vooruit gastheer van de tweede editie. Dan komt het festival terug naar Antwerpen.

Na de stopzetting van Het Andere Boek hebben Vooruit en deSingel zich geëngageerd tot de organisatie van een alternatief en actueel boekenfeest waarin de kritische bevraging van de maatschappij centraal staat. Beide kunstencentra hebben de jongste jaren in diverse formats en programmareeksen aandacht besteed aan literatuur, debat en actualiteit. Uitgelezen, Les van de Eeuw, Curating the Library e.a. zijn op ruime schaal bekende succesnummers. Beide huizen hebben bovendien brede ervaring in het opzetten van grootschalige evenementen voor een divers en nieuwsgierig publiek. De combinatie van die twee elementen leidde ertoe dat de kunstencentra het snel eens werden over een samenwerking.

Vzw Mind the Book, een nieuw op te richten partnership tussen deSingel en Vooruit, werkt in overleg met het brede boeken- en kunstenveld en met de medewerking van diverse partners: uitgeverijen en importeurs, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Antwerpen Boekenstad, Stad Gent en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Enkele erg gewaardeerde pijlers van Het Andere Boek, zoals de lezingen van (inter)nationale auteurs en de boekenstands, worden uiteraard behouden. Mind the Book is echter geen erfstuk maar een nieuw project met een eigen geluid, waarin ook de hybride insteek doorklinkt die deSingel en Vooruit voorstaan. Het festival krijgt een thematische benadering met daarin expliciet ruimte voor interactie en kruisbestuiving met podiumvoorstellingen, muziek en beeld, installaties, digitale media,...

Jef Lambrecht wordt de curator en het gezicht van de eerste twee edities. In 2011 wordt het centrale thema "de Oriënt".

(Bron: Persbericht)

Lees meer over:

Onze partners