Middernachtelijke verkoop voor nieuwe Murakami

17/06/10 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Volgende week zaterdag verschijnt '1q84', de langverwachte thriller van de Japanse cultauteur Haruki Murakami in 2 kloeke delen.

Middernachtelijke verkoop voor nieuwe Murakami

De avond van Haruki Murakami begint vrijdag 25 juni om 22 uur in boekhandel Scheltema. Abdelkader Benali spreekt over Murakami's magnum opus, Christine Otten houdt een lezing over de muziekfascinatie van de auteur en vertaler Luk van Haute vertelt over zijn ontmoetingen met Murakami. Zodra de klok middernacht slaat, is '1q84' ook te koop. 'En er zijn al veel aanmeldingen', zegt Rianne Blaakmeer van uitgeverij Atlas.

In Vlaanderen wordt de vertaling een dag later gepresenteerd in literaire boekhandel De Zondvloed in Mechelen. De winkel viert dat weekend het tweejarig bestaan met een nachtelijke doorverkoop bomvol activiteiten.De Zondvloed is non-stop geopend van zaterdag 10 uur tot zondag 12 uur. 's Avonds om 20 uur houden onder meer Luk van Haute en Stefan Brijs een eerbetoon aan Murakami.

Het Nederlands is de eerste Westerse taal waarin '1q84' - in een oplage van 12.500 exemplaren - verschijnt. Alleen de Zuid-Koreaanse editie is al gepubliceerd. De uitgeverij kan het boek zelfs drie maanden eerder op de markt brengen omdat Jacques Westerhoven sneller klaar was met de vertaling dan verwacht. Het bijna duizend pagina's tellende boek verscheen vorig jaar mei in eigen land.

In Japan was '1q84' een enorme hit. De eerste twee delen, die in Nederland alleen als set te krijgen zijn, kende een eerste druk van respectievelijk 300.000 en 280.000 exemplaren. Binnen een half jaar meer dan een miljoen exemplaren per deel verkocht. In april verscheen deel drie, nog eens zeshonderd pagina's dik, in een oplage van een half miljoen exemplaren. Toen gingen ook in Japan de boekhandels om middernacht open. Honderden fans stonden er uren voor in de rij.

'1q84' vertelt het verhaal van Aomame, fitnessinstructrice en moordenares, en Tengo, docent wiskunde en gespecialiseerd in valsheid in geschrifte. Pas gaandeweg blijkt hoe hun pad zich in het verleden heeft gekruist. Zij zullen elkaar opnieuw ontmoeten. Maar hoe - als Aomame in een parallele wereld beland die ze '1q84' noemt? Op de site van ujitgeverij Atlas zijn alvast vijftien bladzijden te lezen.

Maarten Dessing

Lees meer over:

Onze partners