Michel Houellebecq gaat weer in Frankrijk wonen

De Franse successchrijver Michel Houellebecq keert terug naar Frankrijk. De auteur van “Elementaire deeltjes” woonde jaren in Ierland, maar gaat nu opnieuw in Parijs wonen.

Zijn verhuis is om persoonlijke redenen; hij wil zich niet mengen in de fiscale migratiediscussie die momenteel in Frankrijk woedt.

Bekende en minder bekende rijke Fransen ontvluchten Frankrijk vanwege de belastingpolitiek van de nieuwe linkse president François Hollande. Ze kiezen daarbij vaak voor Franssprekende landen als België of Zwitserland. Recentelijk nog zorgde de verhuis van acteur Gérard Dépardieu naar ons land voor heel wat ophef bij onze zuiderburen.

Houellebecq, die in 2010 de prestigieuze prix Goncourt won, doet nu het omgekeerde. Hij verlaat zijn stek aan de Ierse kust voor Parijs. Zijn verhuis is echter geen statement, benadrukt hij.

Houellebecq wil weer Frans spreken. “Als ik voor Frankrijk kies en niet voor een ander Franstalig land is dat om persoonlijke redenen, het is geen militante zet”, zegt hij. “Geld is belangrijk, maar het is niet het belangrijkste”, zegt hij aan het Franse persagentschap AFP. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content