Michel Houellebecq en Kuifje worden opnieuw Frans

08/06/12 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Flammarion, uitgever van sterauteur Michel Houellebecq en Kuifje, wordt voor 220 miljoen euro eigendom van de prestigieuze Franse uitgeverij Gallimard.

Flammarion, een bekende literaire uitgeverij, was al een tijdje in Italiaanse handen maar zou nog deze week officieel ingelijfd worden door het Franse Gallimard.

Flammarion dat al vanaf 1876 bekende Franse schrijvers onderdak biedt, was eigendom van de Italiaanse RSC Mediagroup. Deze mediafirma legt zich vooral toe op het uitgeven van kranten. Het heeft onder andere de Italiaanse kranten Corriere della Serra en Gazzetta dello Sport en de Spaanse krant El Mundo in portefeuille. Het gaat zich opnieuw toeleggen op zijn kerntaak en besloot al in januari van dit jaar om de literaire uitgeverij Flammarion in het uitstalraam te zetten.

Oorspronkelijk hoopte het 300 miljoen euro te vangen maar uiteindelijk gaat Flammarion voor 220 miljoen euro opnieuw in Franse handen over. Uitgeverij Gallimard wil zijn literaire stal verbreden en hapte toe. Een dergelijke schaalvergroting zal cultauteur Michel Houellebecq (zie foto) en Kuifje-uitgever Casterman - allebei paradepaardjes van Flammarion - beslist geen windeieren leggen.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners