Michael De Cock valt in de prijzen

29/12/11 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Michael De Cock krijgt de Antwerpse provinciale prijs voor letterkunde voor zijn kinderboek 'Rosie en Moussa'.

De Antwerpse provinciale prijzen voor letterkunde 2011 (telkens 2 500 euro) werden zopas toegekend. De prijs voor een jeugdboek gaat naar Kristien Dieltiens voor haar werk 'Papinette'. De prijs voor een kinderboek gaat naar Michael De Cock voor 'Rosie en Moussa'. Marc Maillard ontvangt de prijs voor een toneelwerk, tv- of radiospel voor zijn werk 'Kwak'.

Prijs voor een jeugdboek: Kristien Dieltiens, 'Papinette'

De jury koos unaniem voor ' Papinette' van Kristien Dieltiens. Het is een indrukwekkende adolescentenroman, aldusde jury, die zonder problemen kan oversteken naar de volwassenenliteratuur. Het verhaal is een lange flashback waarin het Papinette haar leven vertelt aan haar pasgeboren kinderen. Als onwettige dochter van een keukenmeid en als ongehuwde moeder heeft Papinette het niet onder de markt gehad. Papinettes sterke karakter en intelligentie zijn haar belangrijkste wapens in de strijd voor een vrij en waardig leven voor haarzelf en voor haar kinderen.

Prijs voor een kinderboek: Michael De Cock, 'Rosie en Moussa'

Michael De Cock, vooral bekend als Mechels theaterdirecteur, schreef samen met illustratrice Judith Vanistendael ook een opgemerkt kinderboek dat nu in de prijzen viel. 'Rosie en Moussa' vertelt het verhaal van twee vrienden in een flatgebouw. Rosie is net verhuisd en moet haar papa missen, maar vindt in Moussa een vriend. De omgeving waarin ze leven is grijs maar hun wereld is allerminst saai. Met gevatte conversaties en met gedurfde spelletjes, zo de jury, vullen de kinderen de dode uurtjes wanneer hun ouders geen tijd voor hen hebben. Het boek steunt op vertrouwde thema's en figuren uit de jeugdliteratuur: een verhuis, een afwezige papa, een norse buurman, een hartelijke buurvrouw en twee kinderen die een nieuwe vriendschap aftasten.

Prijs voor een toneelwerk, tv- of radiospel: Marc Maillard, 'Kwak'

Marc Maillard is al enkele decennia actief op het gebied van het poppenspel, dat mee dankzij zijn broer Jan en hun ensembles 'Black Out' en later 'Froe Froe' in Vlaanderen een diepgaande vernieuwing en een sterke impuls kreeg. Maillard schreef adaptaties en originele teksten voor dit gezelschap. Recent schreef hij 'Zeemeermin' en 'Kwak', geïnspireerd op oude sprookjes maar resulterend in nieuwe en verrassend hedendaagse werkstukken, aldus de jury. 'Kwak' is geschikt is voor zowel een jong als voor een ouder publiek. Het wat naïeve oude sprookje verandert in een eigentijdse, sprankelende en flitsende tekst: een beetje absurd, een beetje heftig en ondeugend stout.

(Bron: Persbericht)

Frank Hellemans

Onze partners