Michael Connelly’s ‘The Lincoln Lawyer’ verfilmd

Raymond Chandler maakte van Michael Connelly een misdaadauteur die nu ook verfilmd wordt.

Hij is vertaald in twintig talen, gewezen president Clinton paradeerde met een thriller van hem in de hand, Hollywood kocht de rechten van een tiental romans. ‘The Lincoln Lawyer’ is nu uit als film. Een miniportret van Michael Connelly, een van de beste Amerikaanse misdaadauteurs. Hiëronymus ‘Harry’ Bosch is de held waarmee Connelly als thrillerschrijver beroemd werd. Bosch kreeg zijn opvallende voornaam omdat het enige schilderij waarvan zijn moeder hield er een was van de bekende vijftiende eeuwse schilder. Toen Harry elf was, belandde hij in een weeshuis. Zijn moeder – een prostituee – werd vermoord: neergeschoten. Bosch vecht in de Vietnamoorlog en wordt later politieman in Los Angeles. Een door zijn verleden getormenteerde romantische man die obsessioneel recht tracht te maken wat krom is. In zijn eerste boek laat Connelly hem de moord op een andere Vietnamveteraan oplossen. En Bosch beleeft opnieuw de nachtmerrie van zijn eigen leven. Na ‘Black Echo’ dat in 1992 verscheen, volgde onder meer ‘The Concrete Blonde’ waarin Bosch ervan verdacht wordt de verkeerde man te hebben neergeschoten. Later ‘The Last Coyote’ waarin hij onderzoekt wat er met zijn moeder precies is gebeurd.

Naast de romans met loner Bosch introduceerde Connelly ook nog twee andere memorabele rechercheurs. In ‘Blood Work’ (met matig succes tien jaar geleden verfilmd door Clint Eastwood) onderzoekt gepensioneerd politieman Terry McCaleb de dood van de vrouw wiens ruilhart hij kreeg.

Zes jaar geleden duikt dan in ‘The Lincoln Lawyer’ advocaat Mickey Haller op, een man die het verschrikkelijk vindt om klanten in de gevangenis te bezoeken. Omdat de scheidslijn tussen een advocaat van criminelen en een criminele advocaat zo klein is: ‘Soms weet ik niet aan welke kant van de tralies ik me bevind. Ik vind het altijd weer een wonder dat ik gewoon naar buiten kan lopen.’ Hallers kantoor is een Lincoln Town Car met als nummerplaat NTGLTY dat je leest als ‘Not Guilty’. Hij heeft ‘goede’ klanten: drugsdealers, pooiers, moordenaars. Maar het blijft wachten op de zaak die hem steenrijk zal maken. Zijn vrees is dat hij een onschuldige klant niet meer zal herkennen. En die daagt op. ‘De Lincoln-advocaat’ heeft een heerlijke plot, toont een verteller op zijn best. De dialogen zijn perfect, de personages mooi getekend. De spanning groeit organisch, het morele dilemma werkt empathisch. Wie mocht denken dat de rechtbankthriller passé is, heeft het mis. De roman gaat vooral over de wet en wat je er allemaal mee kan doen.

Vierentwintig misdaadromans schreef Connelly sinds hij in 1992 debuteerde. Dit jaar verschijnen er zelfs twee. ‘The Fifth Witness’ met Haller is nog niet in het Nederlands vertaald en de nieuwe Bosch, ‘The Drop’ is voor eind november aangekondigd. Connelly’s productiviteit lijkt geen grenzen te kennen. Voor zichzelf had hij al vroeg uitgemaakt dat hij schrijver wou worden, zeker toen hij kennis had gemaakt met het werk van Raymond Chandler. Toch werkte hij eerst meer dan tien jaar als journalist, onder meer als misdaadverslaggever voor de Los Angeles Times, een van de Amerikaanse kwaliteitskranten. Hij werd overigens genomineerd voor een Pulitzerprijs voor een boek over een vliegtuigcrash, dat hij samen met een paar collega’s schreef. Dat vrij veel misdaadschrijvers als journalist begonnen, verwondert Connelly niet: ‘Ik heb als verslaggever leren observeren, naar details leren kijken. En ook gemerkt dat je altijd te weinig ruimte kreeg om je verhaal te vertellen. Voor een roman heb je vierhonderd bladzijden ruimte. Van belang is dat je op elke bladzijde een momentum hebt, dat er iets beweegt.’

Fred Braeckman

Alle thrillers van Connelly zijn het lezen waard. Ze verschenen bij De Boekerij. Een paar absolute toppers:

Tunnelrat (1992), ISBN 978 90 225 3206 5

Bloedbeeld (1997), ISBN 978 90 475 0707 9

Slotakkoord (2005), ISBN 978 90 225 4662 8

De Lincoln-advocaat (2006), ISBN 978 90 225 4324 5

Ongrijpbaar (2009), ISBN 978 90 225 5196 7

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content