Meyers 'Twilight'-hype duurt voort

10/06/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Nieuw boek uit 'Twilight Saga' van Stephenie Meyer haalt topverkoop ondanks gratis e-bookversie.

Er is geen ontsnappen aan de Twilight-hype. Van het jongste boek uit de reeks werden op één dag maar eventjes 90.000 exemplaren verkocht.'The Short Second Life of Bree Tanner' van Stephenie Meyer is nochtans gratis te downloaden tot 5 juli. Maar fans verkiezen duidelijk een papieren exemplaar tegen betaling boven een gratis e-book. Ze wilden er zelfs ontiegelijk vroeg de winkels van de keten Waterstone's voor belagen.

Waterstone's opende zijn winkels zaterdag 5 juni al om 5 uur 's morgens, maar volgens de Britse krant The Guardian stonden de fans er aan sommige winkels al van 4.30 uur aan te schuiven. Vooral jonge meisjes, verkleed als vampier. Niet dat de uitbaters verrast waren. Het verkoopsevenement was stevig in de markt gezet. Het verhaal bleef 'top secret' tot de boeken met veel toeters en bellen naar de winkels werden gebracht. Aan het Londense Piccadilly werden ze geleverd in een doodskist.

De stormloop doet denken aan de hoogdagen van Harry Potter en aan de stevig in de verf gezette verkoop vorig jaar van Dan Browns 'Het Verloren Symbool'. Nu, helemaal in de buurt van deze veelverkopers komt Meyer niet. 'Harry Potter en de Relieken van de Dood', de laatste uit de reeks, was op 24 uur goed voor 3,6 miljoen verkochte exemplaren, een absoluut record. 'Het Verloren Symbool' ging dan weer 500.000 keer over de toonbank op vijf dagen tijd.

Niettemin, die 90.000 exemplaren zeggen iets over de populariteit van de overigens nogal bloedarme vampierverhalen van Meyer. En over de marklightetingmachine die achter het fenomeen schuil gaat. Maar misschien zegt het ook wel iets over de relativiteit van de grote toekomst die e-books worden toegedicht.

Vorige week nog gooide Joost Nijsen, van uitgeverij Podium, een stok in het hoenderhok. Hij uitte vooral bedenkingen bij de volgens e-bookoptimisten beloftevolle verkoopcijfers en denkt dat piraterij hét probleem zal vormen voor het elektronische boek. Nu blijkt dat de grootste downloaders - het jonge doelpubliek van de 'Twilight Saga' - helemaal niet geïnteresseerd zijn in een e-book als ze helemaal warm lopen voor het 'echte' ding.

Jeroen Bert


Lees meer over:

Onze partners