Met univerCity over de grenzen kijken

26/08/10 om 12:21 - Bijgewerkt om 12:21

Na het succes van de vorige editie van univerCity, roept het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren opnieuw Vlaamse studenten op om uit hun studentenkamers en mentale hokjes te treden.

DeBuren univerCity - zoals het project voluit heet - geeft gemotiveerde studenten de kans om tijdens 6 avonden met elkaar en met verschillende sprekers in debat te gaan, over de grenzen van hun vakgebieden heen. 'Dat lukt het best in een losse en amicale sfeer. Daarom worden lezingen en debatten voorafgegaan door een gezamenlijk diner, aangeboden door deBuren', aldus coördinator Willem Bongers. 'En zo wordt meteen ook de spreker vanachter z'n spreekgestoelte gehaald.'

Daarnaast vinden ook twee ontmoetingen plaats met Nederlandse collega-studenten - eentje in Nederland en een in Brussel - waarbij de deelnemende studenten worden uitgedaagd om ook over de landsgrenzen heen te kijken.

Vorig jaar stond univerCity nog in het teken van migratie, gekoppeld aan de 150ste verjaardag van Multatuli's 'Max Havelaar'. In het academiejaar 2010-2011 wordt de rode draad doorheen de gespreksavonden het thema 'Helden'. Bij deBuren vroegen ze zich af wie de helden van vandaag zijn en wat heldendom anno 2011 betekent. Het antwoord valt wellicht tijdens de univerCity-avonden. Moderator van dienst is net als vorig jaar dr. Henriëtte Louwerse, die over literatuur en migratie doceert aan de universiteit van Sheffield.

UniverCity is losjes gebaseerd op de Nederlandse 'honours programmes', aanvullende studieprogramma's voor de betere en vooral gemotiveerde bachelorstudent, die zijn vers verworven kennis ook wil meten aan de verworvenheden uit andere vakgebieden. Een vergelijkbaar programma bestaat in België niet en dus zagen ze bij deBuren ruimte voor een ontspannen variant met gesprekken tussen jonge mensen met uiteenlopende achtergronden over literatuur, kunst, wetenschap en politiek.

'De avonden moeten een antwoord bieden op het toenemende hokjesdenken dat eigen is aan de gespecialiseerde opleidingen van vandaag', vertelt Willem Bongers. En hij voegt er met een knipoog aan toe: 'We zijn ambitieus hoor, eigenlijk richten we ons op de moderne homo universalis.'

Jeroen Bert

Praktisch

De avonden van univerCity vinden plaats in Brussel en Gent, een eerste keer op 28 november 2010. Voor de overige vijf bijeenkomsten is het wachten tot het voorjaar van 2011.

Inschrijven kan vanaf nu tot en met maandag 22 november 2010 door middel van een korte motivatiebrief (1 A4 + CV) aan willem@deburen.eu .

UniverCity staat open voor studenten van alle universiteiten, hogescholen en kunstacademies en uit alle disciplines. De plaatsen zijn beperkt: er worden 50 studenten toegelaten.

Inschrijven gebeurt voor het hele programma, dat gratis wordt aangeboden door deBuren, inclusief eten en drinken en een uitstapje naar Nederland;

Lees meer over:

Onze partners