Mei-thrillers van Ferdinand von Schirach en Deon Meyer

02/05/14 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

'Taboe', de nieuwe thriller van de Duitse strafpleiter Ferdinand von Schirach, is weer een schot in de roos, aldus Fred Braeckman die ook nog drie andere hotshots signaleert.

Mei-thrillers van Ferdinand von Schirach en Deon Meyer

Deon Meyer © Wikimedia Commons

Mei brengt een paar knappe krimi's. Uit IJsland, Amerika, Zuid-Afrika en ook uit Duitsland. Hoe gevaarlijk zijn de sociale media? Wat doet een huurmoordenaar in Kaapstad? Wat is waarheid en wat is realiteit?

Schuld

'Taboe' is de tweede roman van Ferdinand von Schirach. De Duitse strafpleiter had enorm succes met twee verhalenbundels en de korte rechtbankroman 'De zaak Collini'. Thema's als wat is waarheid, wat is schuld, hoe verhoudt waarheid zich tot realiteit staan centraal in al het werk van von Schirach. Zo ook in 'Taboe', dat weer een speurtocht is naar waarheid en dit keer ook naar schoonheid. Sebastiaan von Eschburg is een beroemd fotograaf geworden. Voor sommigen is zijn werk choquerend. De jongeman heeft een traumatisch verleden: hij was erbij toen zijn vader zich door de kop schoot. Als kind al was Sebastiaan apart, later bleef hij een vreemde voor zichzelf. Meer dan een derde van de korte (misdaad)roman volgen we zijn leven. Tot hij beschuldigd wordt van moord op een jonge vrouw. Maar er is geen lijk... En Sebastiaan, die bekend heeft schuldig te zijn, is tijdens het politieverhoor bedreigd met marteling. Wat is zo'n bekentenis waard? Een zaak voor de wat vermoeide, maar briljante, recalcitrante en soms geestige strafpleiter Konrad Biegler. Een klein meesterwerk, als roman én als thriller.

Ferdinand von Schirach, 'Taboe', Arbeiderspers, 240p., 18,95 euro.

Zwerver

IJsland kent nauwelijks misdaad, zo vertelde Arnaldur Indriðason toen hij met schrijven begon. Maar er waren wel relatief veel verdwijningen. De IJslandse historicus had een uniek terrein gevonden. Zijn reeks met de enigmatische, introverte politieman Erlendur Sveinsson is intussen immens populair geworden met wereldwijd een verkoop van tien miljoen exemplaren. Een serie van topkwaliteit ook. Indriðason gaat in zijn recentste politieroman, 'Nachtstad', naar de tijd dat Erlendur pas bij de politie gaat werken. Verkeersongevallen, diefstal, smokkel... denderend zijn de zaken niet waarmee hij bezig is. Maar hij wordt geobsedeerd door een eenzame alcoholische zwerver die hij heeft leren kennen en die verdrinkt terwijl Erlendur nachtdienst heeft in Reykjavik. En er is ook het familieverhaal: hoe Erlendur zijn vrouw leerde kennen.

Arnaldur Indriðason, 'Nachtstad', Q, 272p., 19,99 euro.

Familiegeheimen

'Ik mis je' van Harlan Coben is een standalone whodunit met New York als decor. Zoals dikwijls bij Coben spelen de romans tegen de achtergrond van een familiegeheim. Politievrouw Kat Donovan blijft gebukt onder de dood van haar vader. Die werd achttien jaar geleden vermoord. In diezelfde periode liep ook haar relatie met Jeff op de klippen. Alles komt weer boven als de man die veroordeeld werd voor de moord op haar vader op sterven ligt. Kate heeft altijd getwijfeld aan zijn schuld en gaat hem bezoeken. Intussen krijgt ze op een online datingsite een berichtje waaruit blijkt dat Jeff weer contact zoekt met haar. Ook een tiener wil Kate ontmoeten. De jongen zegt dat zijn moeder vermist is. Coben brengt naadloos de verhaallijnen bij elkaar, verzint duizelingwekkende twists, zorgt - wat laat - voor de verrassing en wijst op de gevaren van sociale media.

Harlan Coben, 'Ik mis je', Boekerij, 368p., 19,95 euro.

Huurmoordenaar

Deon Meyer noemt 'Cobra' zijn meest internationale thriller tot nu toe. Niemand zal dat ontkennen, ook al speelt het verhaal grotendeels in Zuid-Afrika, het geboorteland van Meyer. Hij schrijft al tien jaar krimi en kreeg een jaar of vier geleden internationale faam. '13 uur' werd twee jaar geleden door Vrij Nederland gekozen als thriller van het jaar. In 'Cobra' ontmoeten we opnieuw kapitein Bennie Griessel. Hij wordt geconfronteerd met een bloedbad in een gastenverblijf op een wijndomein bij Stellenbosch. Twee van de drie doden blijken lid te zijn van de Special Forces. Er zou ook nog een vierde slachtoffer zijn, maar die man wordt niet gevonden. Een andere moordpartij gebeurt in Kaapstad en Interpol komt op het spoor van een internationale huurmoordenaar en gewezen legionair. Een klassethriller.

Deon Meyer, 'Cobra', Bruna, 384p., 19,95 euro.

Fred Braeckman

Onze partners