Medicis-literatuurprijs voor David Van Reybrouck

06/11/12 om 17:45 - Bijgewerkt om 17:45

David Van Reybrouck heeft de belangrijke Franse Médicisprijs voor essays gekregen voor zijn boek "Congo. Een geschiedenis". De Israëlische schrijver Avraham B. Yehoshua kreeg de buitenlandse Médicis-prijs voor "Retrospective" (Grasset).

Medicis-literatuurprijs voor David Van Reybrouck

© Belga

De 41-jarige Van Reybrouck had in 2010 al de Nederlandse AKO Literatuurprijs gewonnen voor het lijvige werk (672 pagina's), dat de 90.000 jaar oude geschiedenis van de vroegere Belgische kolonie uit de doeken doet. Het boek ging in België en Nederland meer dan 250.000 keer over de toonbank.

Het bekroonde boek beschrijft, via talloze getuigenissen, op gedetailleerde wijze de ontwikkelingen die Congo/Zaïre heeft meegemaakt, van de eerste jager-verzamelaars tot het presidentschap van huidig staatshoofd Joseph Kabila.

De auteur heeft voor zijn boek meer dan 500 interviews afgenomen en meermaals een bezoek aan het land gebracht.

Ook prijs voor Avraham B. Yehoshua Avraham B. Yehoshua schreef met Retrospective een melancholische roman over de mysteries van de artistieke schepping, zo heeft de jury bekendgemaakt.

Geboren in 1936 in Jeruzalem staat Avraham B. Yehoshua bekend om zijn inspanningen voor de vrede, aan de zijde van schrijvers als Amos Oz en David Grossman. Deze laatste kreeg zelf vorig jaar de buitenlandse Médicisprijs. (Belga/MS)

Onze partners