Media maken zootje van bericht afgelasting lezing Naima El Bezaz

09/12/10 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Het boekenjournaal snuisterde vandaag in onaardige kranten met foutieve berichten en onder de kerstboom van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

'Aller/Retour. De grenzen van Fort Europa' onder kerstboom van Kamerleden

Gezien de actualiteit van het debat over migratie schenkt Uitgeverij 'Meulenhoff / Manteau' 'Aller/ Retour. De grenzen van Fort Europa' aan alle leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het boek verscheen deze zomer en is geschreven door Michaël De Cock. Stephan Vanfleteren verzorgde de foto's. Via de combinatie van woord en beeld geven De Cock en Vanfleteren stem en gezicht aan de eenentwintigste-eeuwse gelukzoekers. Het opzet van dit geschenk is een bijdrage bieden aan het migratiedebat.

Uitgever Emile Brugman op pensioen bij 'Atlas' en 'Amstel Uitgevers'

Atlas-uitgever Emile Brugman gaat 1 januari 2011 op pensioen. 'Atlas' en 'Amstel Uitgevers' tellen hun laatste dagen met Brugman als uitgever en uitgeefdirecteur. Voor zijn Atlas-carrière werkte Brugman bij 'De Arbeiderspers' als hoofdredacteur. Wanneer Ronald Dietz bij 'De Arbeiderspers' kwam vertrok Brugman. In oktober 1991 richtte Brugman de uitgeverij 'Atlas' op, samen met Ellen Schalker. Bij zijn overstap van 'De Arbeiderspers' naar de nieuwe 'Atlas' gingen ook schrijvers als Cees Nooteboom, Boudewijn Büch en Redmond O'Hanlon mee. Met het gedijen van de tijd groeide 'Atlas' uit tot een toonaangevende uitgeverij. Bekende auteurs die door Brugman werden uitgegeven zijn onder meer Jeroen Brouwers, Frank Westerman, Alain de Botton en Haruki Murakami. Bij 'Atlas' verschijnen ook heel wat Vlaamse auteurs, onder wie Stefan Brijs. Brugmans plaats wordt vervangen door Erna Staal, nu nog hoofdredacteur bij 'Uitgeverij Contact'. Brugman zal wel nog aan 'Atlas' verbonden blijven. Hij zal er enkele auteurs begeleiden en een nieuw project beginnen. Wat dit project juist inhoudt is nog niet bekend.

Marketinggespin omtrent afgelast optreden Naima El Bezaz

De Marokkaans-Nederlandse schrijfster Naima El Bezaz heeft één lezing afgezegd wegens een bedreiging van haar buurman. De media gingen echter kwistig met dit gegeven aan de haal. Het ware verhaal is dat een buurvrouw zich meende te herkennen in een van de personages van El Bezaz' nieuwe roman 'Vinexvrouwen'. De buurvrouw was door de gelijkenissen zo aangedaan dat haar man ter verdediging met een bezem op schrijfsters deur ging bonken en dreigde een molotovcocktail te gooien. De roman 'Vinexvrouwen' die zoveel ophef veroorzaakt, is een autobiografische roman, waarin El Bezaz haar vertrouwde Vinexwijk luchtig beschrijft. Volgens de uitgeverij 'Querido' is El Bezaz "heel erg geschrokken" en heeft ze daarom de lezing in de bibliotheek van Nieuwegein afgelast. De marketingmachine spon er echter naar hartenlust garen bij. De berichtgeving omtrent de vete is immers zo uit de hand gelopen dat foutieve boodschappen verspreid werden. De buurman zou bijvoorbeeld niet met een bezem aan de deur zijn komen kloppen, maar stond met een brandbom paraat. El Bezaz zou dan weer geen openbare lezingen meer houden. Deze berichten kloppen niet, benadrukt de uitgeverij 'Querido'. (Bron: Boekblad)

Evelien Van Oost

Onze partners