Maya Angelou bekritiseert Martin Luther King-inscriptie

07/01/13 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar heeft zijn administratie geïnstrueerd om een inscriptie op het nieuwe Martin Luther King-monument in Washington te verwijderen na kritiek van schrijfster-dichteres Angelou.

In het graniet van het gedenkteken is de zin 'I was a drum major for justice, peace and righteousness' gebeiteld. Dat is echter een verkort citaat uit een preek die King twee maand voor zijn dood, op 2 februari 1968, in de Ebenezer Baptist Church in Atlanta hield.

Tijdens dat sermoen zei King letterlijk: 'If you want to say that I was a drum major, say that I was a drum major for justice. Say that I was a drum major for peace. I was a drum major for righteousness. And all of the other shallow things will not matter.'

Omdat tijdens de werkzaamheden de vorm van Kings monument veranderde, werd ook het citaat van King aangepast. De hele passage werd ingekort tot de zin 'I was a drum major for justice, peace and righteousness'. Over die inkorting, die ze als een manipulatie ervoer, was de 83-jarige schrijfster en dichteres Maya Angelou, niet te spreken.

Martin Luther King heeft in zijn beroemde redevoering in de voorwaardelijke wijze gesproken, maar de ingekorte inscriptie op het monument houdt daar geen rekening mee, aldus Angelou, die vindt dat de parafrase van het citaat misleidend is en de indruk wekt dat de vermoorde aanvoerder van de zwarte burgerrechtbeweging in Amerika een arrogante en zelfingenomen man was. Maar hij was allesbehalve 'an arrogant twit', aldus de schrijfster, die vindt dat het vervalste citaat het formaat van Martin Luther King onnodig verkleint tot een 'egotist'.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken vindt nu dat Maya Angelou gelijk heeft. Het gewraakte citaat wordt verwijderd. De aanpassing in de granieten muur kost een miljoen dollar. Het negen meter hoge King-monument is een werk van de Chinese beeldhouwer Lei Yixin en werd in oktober 2011 onthuld. Er gingen twintig jaar van planning, fundraising (120 miljoen dollar) en werkzaamheden aan vooraf.

Piet de Moor

Onze partners