Mark Schaevers wint Gouden Boekenuil

30/04/15 om 21:40 - Bijgewerkt om 21:42

Mark Schaevers heeft de Gouden Boekenuil gewonnen voor zijn boek 'Orgelman'. Dat maakte Friedl' Lesage bekend, voorzitter van de vakjury, in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

Mark Schaevers wint Gouden Boekenuil

© VRT

In 'Orgelman' reconstrueert Schaevers het leven van de Joodse schilder Felix Nussbaum, die in Auschwitz is omgekomen. Nussbaum werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit België gedeporteerd.

Naast 'Orgelman' stonden vier andere boeken op de shortlist: 'Het hout' van Jeroen Brouwers, 'Vechtmemoires' van Joost de Vries, 'Hier wonen ook mensen' van Rob van Essen en 'De consequenties' van Niña Weijers. Mark Schaevers was de enige Belgische schrijver in het gezelschap.

Vorig jaar won Joost De Vries de Boekenuil met zijn roman 'De republiek'. Schaevers ontvangt een geldprijs van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre, de andere genomineerden elk 1.000 euro.

"De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar een boek dat een onderbelicht gebleven deel van ons verleden evoceert en ook vandaag relevant is. Een boek dat uit verontwaardiging geboren is en ons allen dwingt in de spiegel te kijken. Een boek met een slimme compositie en vlekkeloze taaltoets. Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert. Een boek dat een tijdsbeeld en een mentaliteitsgeschiedenis biedt, een schildersleven, een oorlogsdood en een literaire verrijzenis", zo motiveerde de vakjury zijn beslissing.

De prijs van de lezersjury, die bestond uit honderd Vlamingen, was voor 'De consequenties' van Niña Weijers. In 2014 ging de prijs nog naar 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans. Weijers krijgt een geldprijs van 2.500 euro en een pen van Montblanc.

Lees meer over:

Onze partners