Marc Legendre – Wachten op een eiland

Door de literaire wereld werd hij al omarmd, maar nu zet Marc Legendre ook grafisch een stap in de goede richting.

Marc Legendre – Wachten op een eiland
Uitgeverij: Atlas
Aantal pagina’s: 112
ISBN: 978-90-450-1526-2

Toen Marc Legendre metde strip Verder op de shortlistvan de Libris Literatuur Prijs terechtkwam, vreesden we dat de auteur dat als een aanmoediging zou opvatten om vooral op de ingeslagen weg voortte gaan: boeken met te veelgrafische chaos en te veelop een hoop gegooide traumatische thema’s. Gelukkighadden we ’s mans vakmanschap daarmee onderschat.

Legendre, nog altijd het bekendst van Biebel , de meest hyperkinetische Vlaamse strip aller tijden, turnde zichzelf met Finisterre en Verder om tot een auteur van ernstige volwassenenstrips. Die herscholing zag je zich voltrekken in de boeken : van het uitproberen van grafischesoftwarepakketten tot het experimenteren met meer of minder ernst en helderheid – met meer ( Finisterre ) of minder ( Verder ) geslaagd resultaat.

Na zich over de oorlog in ex-Joegoslavië en de immoraliteit van de media te hebben gebogen, zoekt Legendre het in Wachten op een eiland minder ver van huis. Een zonderlinge man met lege ogen en de veelzeggende naam Adan Diss tuurt van op een strand op de Canarische eilanden – waarLegendre ook woont – al dertig jaar naar de horizon. Volgens hem moet het mythischeeiland San Borondón opzeker moment aan de einder verschijnen. Daar zal hij zijngelukkige toekomst vinden.

Voor het surrealisme à la Wachten op Godot van Samuel Beckett helemaal de overhand haalt, wordt de wachtende Diss plots een mediafenomeen. Hij krijgt navolging en begint voor concurrentie te vrezen. Legendre maakt van hem een ambigue figuur. Diss heeft als een echte dissident wel het lef om eigenzinnig zijn koers te varen, maar tegelijk begrijpt hij niet dat zijn leven hem door de vingers glipt terwijl hij op een onbereikbaar paradijs wacht.

Wachten op een eiland bereikt een broos evenwicht in verhaal en tekst, maar de grootstevooruitgang heeft Legendre geboekt in zijn grafiek. Hij werkt nog steeds op basis van foto’s, maar bewerkt die nu ook op een coherente stilerende manier. Zo lijkt een soort grafische persoonlijkheid te ontstaan. Kortom: als maker van volwassenenstrips wordt MarcLegendre stilaan volwassen.

Gert Meesters in Focus Knack

Partner Content