Man Booker International Prize kleurt Afrikaans

24/03/15 om 13:04 - Bijgewerkt om 13:26

Vier Afrikaanse schrijvers behoren tot de 10 kanshebbers op de Man Booker International Prize. In Vlaanderen zijn vooral Mia Couto en Marlene van Niekerke de bekendere Afrikaanse auteurs, maar ook de Caraïbische Maryse Condé deed het hier goed.

Man Booker International Prize kleurt Afrikaans

Ook met haar 'Ségou'-epos gooide Maryse Condé hoge ogen in Vlaanderen en Nederland. © GF

Zopas werden in Zuid-Afrika de 10 genomineerden bekend gemaakt die kans maken op de prestigieuze 2-jaarlijkse Man Booker International Prize - en goed voor 60.000 Britse pond. Opvallend zijn de vier Afrikaanse genomineerden terwijl Europa en Amerika het met één kanshebber moeten stellen.

Lijstje van de 10 genomineerden

César Aira (Argentinië)

Hoda Barakat (Libanon)

Maryse Condé (Guadeloupe)

Mia Couto (Mozambique)

Amitav Ghosh (Indië)

Fanny Howe (Amerika)

Ibrahim al-Koni (Lybië)

László Krasznahorkai (Hongarije)

Alain Mabanckou (Republiek Congo)

Marlene van Niekerk (Zuid-Afrika)

Geen kneusjes

Momenteel is de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk misschien het meest bekend. Met haar romans 'Triomf' en vooral 'Agaat' werd ze bij uitgeverij Querido als nieuw Zuid-Afrikaans verteltalent ingehaald. Van Niekerke is ook een verhalenschrijfster en dichteres.

Oudere lezers herinneren zich allicht het meeslepende 'Ségou'-epos van de Caraïbische schrijfster Maryse Condé. Condé was lerares in het Afrikaanse Mali en gebruikte haar Malinese ervaringen als inspiratie voor dit tweedelige epos dat door 'In de knipscheer/De Geus' destijds in 1 band werd heruitgebracht (zie afbeelding). Ook de Mozambikaanse schrijver Mia Couto is geen onbekende voor de lezers die houden van een sterk verhaal.

Op 19 mei wordt in Londen de winnaar bekend gemaakt.Twee jaar geleden was de Amerikaanse verhalenschrijfster Lydia Davis aan het feest en in 2011 de Amerikaanse auteur Philip Roth. Het zijn dus zeker geen kneusjes die met deze internationale literatuurprijs aan de haal gaan.

De Hongaarse genomineerde auteur László Krasznahorkai praat over zijn oeuvre met Johan de Boose op het Passa Porta Festival, op zondag 29 maart om 14.30u in de Brusselse Bozar.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners