Mai Spijkers op 1 in HP's Literaire Pikorde

09/03/11 om 13:04 - Bijgewerkt om 13:04

Exit Koen Clement. Prometheus-directeur Mai Spijkers heeft de grote baas van WPG verdrongen als invloedrijkste man in boekenland.

Waarom de Vlaming Koen Clement zijn eerste plaats heeft verloren in de literaire pikorde van het weekblad HP/De Tijd, maakt samensteller Jan Zandbergen niet duidelijk. Zijn toelichting suggereert: omdat Clement vorig jaar niet blij genoeg was met zijn uitverkiezing. Hoewel iedere boekenbobo de pikorde afdoet als een niet serieus te nemen hobbyproject, reageren de meesten zeer verheugd als ze zijn gestegen. Of woedend, als ze zijn gezakt. Clement heeft die ongeschreven code niet goed aangevoeld.

Bovendien valt er iets te zeggen voor de koppositie van Mai Spijkers. Als directeur van een zelfstandige uitgeverij scoorde hij vorig jaar maar liefst zeven titels in de Nederlandse top 100 van best verkochte boeken. Helemaal bijzonder: niet van twee of drie erg populaire auteurs wiens oeuvre integraal goed verkoopt - type Stephenie Meyer - maar van zeven verschillende auteurs. Spijkers bestsellers zijn geschreven door Franca Treur, Jussi Adler-Olsen, Eric Smit, Martin Bril, Jonathan Franzen, Jeroen Smit en Van Sambeek.

De enige Vlaming op de lijst is Koen Clement overigens niet meer. Op 39 komt Dirk Leyman van De Morgen en De Papieren Man nieuw binnen. De 'Vlaamse boekenstapelaar', aldus Jan Zandbergen, weet ieder jaar als eerste wie de literaire pikorde aanvoelt. Daar lijkt hij nu voor te worden beloond.

Naast Spijkers en Clement wordt de top vijf uitsluitend gevuld door uitgevers. Logisch: die komt de samensteller steeds tegen in het borrelcircuit van de Amsterdamse grachtengordel. Chris Herschdorfer (Ambo/Anthos), 'uitbater van damesthrillers', heeft zijn derde plaats behouden. Nelleke Geel (Signatuur) is gezakt naar vier nu het succes van Stieg Larsson begint uit te doven. Thrilleruitgever Joop Boezeman (A.W. Bruna) is de hoogste nieuwe binnenkomer op 5.

Maarten Dessing

Lees meer over:

Onze partners