Maarten Schinkel - Narcissus

11/08/10 om 23:31 - Bijgewerkt om 23:31

De tweede roman van Maarten Schinkel is het soort boek waar je aan moet beginnen met zo min mogelijk kennis vooraf.

Maarten Schinkel - Narcissus

Uitgeverij: Meulenhoff

Aantal pagina's: 238

Prijs: 17,95 euro

ISBN: 978-90-290-8335-5

Als Narcissus ernstig tegenviel, had het niet uitgemaakt of het einde werd verklapt. Maar de auteur van Drie, dat hem de Selexyz Debutantenprijs 2008 opleverde, schreef een aanrader.

Dit moet genoeg informatie zijn: David Stresemann moet zich bij hedgefonds Hades bewijzen om een vaste aanstelling te verdienen. De zelfbewuste belegger die zijn talenten boven alles wil aanwenden om voorgoed uit de middelmatige nieuwbouwwijken van zijn jeugd te ontsnappen, dient snel een winstgevend plan te bedenken. Onder druk gezet slikt hij een pil, in het geheim gekregen van een collega, die hem intelligenter zal maken.

Slaagt Stresemann erin rijk te worden? Werkt de pil eigenlijk wel? Schinkel werkt deze vragen vernuftig uit in een meeslepend verhaal, dat de lezer voortdurend op het verkeerde been zet.

Wie Drie gelezen heeft, heeft ongeveer een idee hoe. Net als in zijn debuut overschrijdt Schinkel in zijn sterk plotgedreven verhaal de grenzen van de realiteit met sciencefictionachtige elementen. Dat gebeurt niet gratuit: juist met die elementen neemt de auteur stelling in actuele thema's als de implicaties van biotechnologie en filosofische vraagstukken over intelligentie en bewustzijn.

De essayistische ondertoon doet denken aan Christiaan Weijts. Wat Schinkel mist aan diens sprankelende naturel om een breed spectrum aan ideeën en theorieën in een plot te verwerken, compenseert hij door zijn verbeeldingskracht en vermogen om een spannend verhaal te vertellen.

Wie dat niet gelooft: lees Narcissus zelf. Het zal u niet spijten.

Maarten Dessing

Onze partners