Maarten Inghels wordt nieuwe Antwerpse stadsdichter

Maarten Inghels © -

Op Gedichtendag – 28 januari 2016 – wordt Maarten Inghels de nieuwe Antwerpse stadsdichter die huidig stadspoëet Stijn Vranken dan zal opvolgen.

Borgerhoutenaar Maarten Inghels (°1988) is een van de jonge talenten in de Vlaamse letteren die daarenboven actief aan de weg timmert. Zo toont hij zijn maatschappelijke engagement al enkele jaren als gelegenheidsdichter bij de Antwerpse uitvaart van overledenen die weinig of geen familie of nabestaanden hebben. Hij werd deze week trouwens voor zijn nieuwste – en derde – dichtbundel ‘Nieuwe rituelen’ genomineerd voor de Herman de Coninckprijs.

Minstens 6 gedichten per jaar

Inghels, nog een twintiger, zal zich de komende twee jaar als Antwerpse stadsdichter nog meer kunnen tonen. Er wordt van hem immers verwacht dat hij elk jaar minstens 6 gedichten pleegt die iets met Antwerpen te maken hebben.

Het Antwerpse stadsdichterschap is allicht het oudste in Vlaanderen. Nu heeft elk dorp zijn plaatselijke bard maar toen Tom Lanoye in 2003 als Antwerps stadsdichter werd binnengehaald was dat groot nieuws. Het lijstje van de Antwerpse stadsdichters na hem oogt tamelijk indrukwekkend: na Lanoye waren dat Ramsey Nasr (2005), Bart Moeyaert (2006-2007), Joke van Leeuwen (2008-2009), Peter Holvoet-Hanssen (2010-2011), Bernard Dewulf (2012-2013) en nu dus nog Stijn Vranken (2014-2015).

Inghels moet nog even wachten dus tot hij echt aantreedt op Gedichtendag: donderdag 28 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content