Literaire hoogdag met Nobelprijs Literatuur en uitreiking Prijs Nederlandse Letteren aan Remco Campert

Remco Campert is al zeker van de Prijs der Nederlandse Letteren. © Belga

Vandaag ontvangt de 86-jarige Nederlandse auteur ten paleize in Brussel de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van Koning Filip. Maar eerst wordt ’s middags de Nobelprijs Literatuur nog wereldkundig gemaakt.

Wie de meest winstgevende literaire prijs ter wereld (855.000 euro) wint, wordt straks om 13u duidelijk wanneer het Nobelprijscomité in Stockholm de winnaar bekend maakt. Om 15u maakt Remco Campert zijn opwachting in het koninklijke paleis te Brussel om daar de Prijs der Nederlandse Letteren (40.000 euro) uit handen van koning Filip te ontvangen.

Nobelprijs voor Svetlana Aleksijevitsj?

Dat de kansen voor Svetlana Aleksijevitsj, de 67-jarige Wit-Russisiche schrijfster met Oekraïense roots, vandaag wel erg hoog liggen om dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur binnen te halen, blijkt uit de literaire weddingschappen bij Ladbrokes. Begin van de week stond ze al in polepositie met 5 tegen 1 en nu is de inzet zelfs gedaald tot 3 tegen 1. Zij is dus meer dan ooit de gedoodverfde winnaar. Haruki Murakami en Ngugi Wa Thiong’o blijven met 6 tegen 1 op de tweede plaats ter plaatse trappelen.

Ook Leonard Nolens wordt getipt als Nobelprijskandidaat, weliswaar met slechts 50 tegen 1.
Ook Leonard Nolens wordt getipt als Nobelprijskandidaat, weliswaar met slechts 50 tegen 1.© Belga

Cees Nooteboom daalde ondertussen van plaats 13 naar plaats 17 op de gokladder terwijl Leonard Nolens weer om de hoek komt kijken met 50 tegen 1 in een heel peleton van schrijvers.

Van Herman Teirlinck tot Remco Campert

Nolens was drie jaar geleden aan het feest in het Paleis aan de Dam in Amsterdam waar koningin Beatrix hem toen de Prijs der Nederlandse Letteren uitreikte, een van haar laatste publieke optredens trouwens. Drie jaar daarvoor was Cees Nooteboom de uitverkorene in Brussel. Om maar te zeggen dat de laureaten van de Prijs der Nederlandse Letteren geen kneusjes zijn en vaak opduiken als Nederlandstalige genomineerden voor de Nobelprijs.

Nederland én België

De Prijs der Nederlandse Letteren werd in 1956 ingesteld om de cultureel-literaire verbondenheid tussen Nederland en België te onderstrepen. Afspraak is dan ook om de Prijs om de drie jaar afwisselend door het Nederlandse en het Belgische koningshuis te laten overhandigen. De eerste keer had Herman Teirlinck prijs en sindsdien werden heel wat bekende Nederlandse en Vlaamse auteurs voor hun oeuvre bekroond: aan Vlaamse kant onder anderen Stijn Streuvels, Gerard Walschap, Marnix Gijsen, Maurice Gilliams, Christine D’haen, Paul de Wispelaere, Hugo Claus en Leonard Nolens dus.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content