Literair tekentalent Carll Cneut krijgt Vlaamse Cultuurprijs Letteren

21/09/15 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

Gisterenavond kreeg illustrator Carll Cneut enigszins verrassend de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren uitgereikt op het Antwerpse Eilandfestival. Zijn tekenkunst overstijgt alle literaire genres.

Literair tekentalent Carll Cneut krijgt Vlaamse Cultuurprijs Letteren

Carll Cneut kreeg in 2009 al de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur. © BELGAIMAGE

In het Antwerpse Felixpakhuis reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) gisteren de Vlaamse Cultuurprijs Letteren aan de 46-jarige tekenaar-auteur Carll Cneut uit. De jury, onder leiding van Homeros-vertaler Patrick Lateur, prees Cneut voor zijn internationale uitstraling terwijl ook minister Gatz het grensverleggende teken- en schrijfwerk van Cneut in de verf zette.

Fantasievolle tekentouch

Literair tekentalent Carll Cneut krijgt Vlaamse Cultuurprijs Letteren

© GF

Cneut debuteerde oorspronkelijk als illustrator voor kinder- en jeugdliteratuur. Zijn tekeningen bij Geert de Cockeres'Varkentjes van marsepein' (1996) vielen al onmiddellijk op door de heel speciale, fantasievolle tekentouch.

'Het ongelooflijk liefdesverhaal van Heer Morf' (2002) was het eerste verhaal dat Cneut niet alleen illustreerde maar ook zelf bij elkaar schreef. Het verscheen oorspronkelijk in het Engels.Sindsdien breidde Cneut zijn actieradius uit tot alle genres van de literatuur én de tekenkunst. Hij droeg illustraties bij aan de New York Times en won in 2009 nog de Jeugdliteratuurprijs, samen met Peter Verhelst, voor 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'.

In zijn eigen hoofd

'De gouden kooi' (2014) is zijn meest recente werk. Tot mei figureerde Cneut in een eigen tentoonstelling 'In my head' waarin hij de bezoeker al tekenend in zijn privé-fantasiewereld meenam, zoals die onder zijn pen effectief tijdens de expositie in de Gentse Sint-Pietersabdij ontstond.

De Cultuurprijs Vlaamse Letteren, die sinds dit jaar niet meer afwisselend aan één bepaald literair genre is gewijd, is goed voor 12.500 euro.

Frank Hellemans

Onze partners