Lieke Marsman: twee prijzen op één dag

In het Boekenjournaal van vandaag: erg veel literaire prijzen en de Frankfurter Buchmesse.

Twee keer prijs voor Lieke Marsman De jonge Nederlandse Lieke Marsman heeft voor haar bundel ‘Wat ik mezelf voorhoud’ de debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ gewonnen. Die wordt om de twee jaar toegekend door het Vlaams-Nederlandse huis deBuren en de redactie van het literaire tijdschrift ‘Het Liegend Konijn’. De jury roemde Marsman voor haar “opmerkelijk voldragen en overtuigend debuut”.

Als laureaat krijgt Marsman een geldprijs van 2500 euro, de publicatie van een reeks nieuwe gedichten in ‘Het Liegend Konijn’ en een literaire avond waarin haar werk centraal staat. Voorts komt er een vertaling van ‘Wat ik mezelf voorhoud’ in het Frans, het Duits en het Engels. Bovendien wordt het gedicht ‘Oerknal’ vertaald in de 23 officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd.

De debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ was niet de enige prijs die Marsman binnenhaalde. Op het Nederlandse festival Poetry International kreeg ze ook de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van het voorgaande jaar. Zie ook: De Papieren Man.

Colum McCann wint IMPAC Dublin Literary Award 2011 De Ierse schrijver Colum McCann heeft de prestigieuze 2011 International IMPAC Dublin Literary Award gewonnen voor zijn boek ‘Let the Great World Spin’ (‘Laat de aarde draaien’). Aan die onderscheiding is een prijskaartje van maar liefst 100.000 euro verbonden. De jury prees het boek als “een opmerkelijk literair werk” dat zich afspeelt in het New York van de jaren ’70. “Toch is het in alle opzichten zeker ook een 21ste-eeuwse roman die iets zegt over onze tijd maar er niet de slaaf van is.”

McCann is de tweede Ier aan wie die eer te beurt valt. In 2006 won Colm Toibin de prijs voor zijn boek ‘The Master’. Toibin stond overigens ook dit jaar op de shortlist van 10 boeken, samen met onder meer Barbara Kingsolver, Joyce Carol Oates, Yiyun Li en David Malouf. De kandidaten werden genomineerd door 166 bibliotheken wereldwijd. ‘Laat de aarde draaien’ ontving eerder ook al de National Book Award.

Europese Literatuurprijs voor Marie NDiaye De allereerste Europese Literatuurprijs is toegekend aan de roman ‘Drie sterke vrouwen’ van de Frans-Senegalese schrijfster Marie NDiaye. Met dat boek won NDiaye in 2009 ook al de prestigieuze Franse Prix Goncourt. De Europese Literatuurprijs, een Nederlands initiatief met Vlaamse imput, bekroont zowel de auteur als de vertaler “van de beste Europese roman die in 2010 in vertaling is verschenen”. NDiaye ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro, vertaalster Jeanne Holierhoek krijgt 2500 euro.

Nederland mogelijk gastland op Frankfurter Buchmesse Nederland is een van de volgende jaren wellicht opnieuw gastland op de Frankfurter Buchmesse. Onlangs had de Nederlandse ambassade in Berlijn het Nederlands Letterenfonds benaderd met de vraag of Nederland volgend jaar al gastland wilde zijn, maar uiteindelijk viel de keuze op Nieuw-Zeeland. Onze noorderburen zouden evenwel in de running blijven voor de jaren daarna. In 1993 was Nederland al eens gastland op de Franfurter Buchmesse.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content