Librisprijs voor miniatuurtjes van Bernard Dewulf

10/05/10 om 23:04 - Bijgewerkt om 23:04

Bij De Morgen mocht hij opkrassen als columnist. Maar uitgerekend met 'Kleine dagen', een bundeling van die columns, kreeg Bernard Dewulf vandaag De Libris Literatuurprijs

Bernard Dewulf, Kleine dagen, Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 192 blz., 18,90 euro

ISBN: 978-90-450-1579-8

Niemand had op hem ingezet maar op het einde van de rit incasseerde Bernard Dewulf wel de 50.000 euro voor zijn 'Kleine dagen', een klein maar fijn boekje waarin hij als nieuwe man ooit het wel en wee van zijn huisgezin beschreef toen hij nog voltijds columnist voor De Morgen was. Op het moment dat Vlaanderens kwaliteitskrant besloot om hem aan de deur te zetten, waren het vooral zijn vrouwelijke fans die zich roerden. Zou het kunnen dat de overwegend vrouwelijke samenstelling van de Libris-jury - drie van de vijf juryleden waren dames - de doorslag heeft gegeven? Meer empathisch berichten over het leven van alledag dan Dewulf hier doet, is immers slechts weinig mannelijke auteurs gegeven.

Hoe dan ook zijn de poëtische en vooral liefdevolle observaties van het gewone leven door Bernard Dewulf aardige snapshots. De Libris-jury staat er voor bekend dat zij graag stilistische virtuositeit bekroont. Twee jaar geleden viel die eer te beurt aan de onbekende verhalenschrijfster D Hooijer voor haar tegendraadse verhalenbundel 'Sleur is een roofdier'. Verleden jaar was het Dimitri Verhulst die met zijn 'Godverdomse dagen' de Libris scoorde. Ook hij gaf in dit boekje een tirade tegen de vooruitgang ten beste die het meer van de (olijke) vorm dan van de (voorspelbare) inhoud moest hebben. En nu mag Dewulf voor zijn empathische miniatuurtjes de Libris naar Antwerpen meenemen.

Lang leve het nieuwe Biedermeier?

Frank Hellemans

Onze partners