Librisprijs voor A.F.Th. van der Heijdens requiemroman 'Tonio'

07/05/12 om 22:46 - Bijgewerkt om 22:46

Toch wel een verrassende winnaar: de vader Van der Heijden die voor zijn zoon Tonio een hommage schreef na diens dodelijk ongeval op Pinkstermaandag 2010.

'Een symfonie van de dood', noemde Libris-voorzitter Robbert Dijkgraaf de winnende roman van dit jaar. 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden probeert de overleden zoon in dit boek opnieuw tot leven te wekken.

De schrijver liet zich vertegenwoordigen door zijn pas aangetreden uitgever Henk Pröpper van De Bezige Bij. Een videoverbinding toonde echter een duidelijk geëmotioneerde Van der Heijden die wegdook in een omhelzing met zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Tonio was hun enige zoon die op 21-jarige leeftijd bij een dom ongeval in Amsterdam uit het leven werd weggemaaid.

Ook Jeroen Brouwers had zijn uitgever Emiel Brugman op pad gestuurd om de honneurs waar te nemen. Brouwers die met zijn 'Bittere bloemen' voor de drie grote commerciële prijzen was genomineerd (Gouden Boekenuil, AKO en Libris) greep dus voor de derde keer naast de hoogste onderscheiding.

De vier andere genomineerden Miquel Bulnes, Jan van Loy, Jan van Mersbergen en Ivo Victoria waren allicht reeds blij met hun eerste shortlistnominaties.

De voorbije drie jaar ging de 50.000 euro telkens naar een Vlaamse auteur, respectievelijk Yves Petry (2011), Bernard Dewulf (2010) en Dimitri Verhulst (2009).

Frank Hellemans

Onze partners