Libris Geschiedenis Prijs 2011 voor Jaap Scholten

24/10/11 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:31

Jaap Scholten schreef met 'Kameraad Baron' het beste Nederlandstalige historische boek van het afgelopen jaar, aldus de jury.

Dit weekend werd bekendgemaakt dat Jaap Scholten de winnaar is van de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Hij schreef met 'Kameraad Baron' volgens de vakjury het beste Nederlandstalige historische boek van dit jaar.

De Libris Geschiedenis Prijs is een jaarlijkse onderscheiding waaraan een bedrag van 20.000 euro verbonden is. Het winnende boek is volgens de jury een 'heel bijzonder, hartstochtelijk en belangrijk werk'.

Jaap Scholten bereisde grote delen van Hongarije en Roemenië en ontmoette daar de nazaten van de eens zo aanzienlijke Transsylvaanse aristocratie. Scholten sprak met hen over het rijke verleden en over de verschrikkingen van het communisme. Met de jongste generatie aristocraten zocht hij truffels in de wouden van Transsylvanië en sprak hij over de gerestitueerde bezittingen en de toekomst, aldus Scholtens uitgever.

Emiel Lamberts was de enige Vlaamse genomineerde met 'Het gevecht met Leviathan. Een verhaal over de politieke ordening in Europa, 1815-1965'. Verleden jaar won David Van Reybrouck de Libris Geschiedenis Prijs met zijn felbejubelde 'Congo' waarvoor hij later ook nog de AKO Literatuurprijs 2010 in de wacht sleepte.

Frank HellemansOnze partners