Letterenhuis verwerft nalatenschap Manteau

23/07/12 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:31

Vrijdag raakte bekend dat het Antwerpse Letterenhuis een rijke collectie brieven op de kop tikte uit het nagelaten archief van uitgeefster Angèle Manteau.

Letterenhuis verwerft nalatenschap Manteau

Kevin Absillis maakte in 'Vechten tegen de bierkaai', zijn baanbrekende studie over de vroege geschiedenis van uitgeverij Manteau, al attent op de cruciale rol die François Closset in de marsrichting en fondsvorming van uitgeverij Manteau speelde. Als twaalf jaar oudere echtgenoot én literatuurkenner zette hij de vrijzinnige bakens uit ten huize Manteau.

Die cruciale rol van de maçonnieke literatuurhistoricus-echtgenoot van Manteau kan nu verder worden uitgespit. De nalatenschap die het Antwerpse Letterenhuis uit het archief van Angèle Manteau (1911-2008) verwierf, bevat onder andere 140 handgeschreven brieven van Closset tijdens de Tweede Wereldoorlog. Closset die sinds 1936 met zijn studente was gehuwd, leefde in 1943-44 ondergedoken omwille van zijn militante, vrijzinnnige houding. Ondertussen stond hij de prille uitgeefster met raad en daad bij om de jonge Manteau-uitgeverij verder te doen uitgroeien tot de bij uitstek vrijzinnige uitgeverij met klinkende namen als Maurice Roelants en Raymond Herreman.

Naast die correspondentie bevat de pas verworven nalatenschap ook heel wat fotomateriaal en documenten waaruit de belangrijke rol van Closset blijkt. Zo nam de hoogleraar uit Luik het initiatief tot de Basis-Reeks waarin opstellen verschenen van zijn collega-vrijmetselaars over onderwijs, wetenschappelijke kwesties en actuele vraagstukken. Deze non-fictiereeks kende een groot succes.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners